Sfintii Imparati Constantin cel Mare si mama sa Elena sunt sarbatoriti pe 21 mai. Sfintii Constantin si Elena sunt trecuti in calendarul ortodox cu denumirea de „isapostolos” – „intocmai cu Apostolii”.
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”). Numele Elena este tradus prin “torta”, „faclie”, „foc sacru” sau „lumina arzatoare a soarelui”.
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337) a fost proclamat Augustus de catre trupele sale in data de 25 iulie 306 si a condus Imperiul Roman pana la trecerea la cele vesnice, in
Roman pana la trecerea la cele vesnice, in anul 337.
Conform informatiilor istoricilor Eusebiu de Cezareea si Lactantiu, Constantin cel Mare a vazut ziua pe cer, inaintea luptei contra lui Maxentiu de la Pons Milvius (Podul Vulturului) din 28 octombrie 312, o cruce luminoasa cu inscriptia „in hoc signo vinces” („prin acest semn vei invinge”). Noaptea i se descopera Mantuitorul si ii cere sa puna pe steaguri semnul sfintei cruci. Steagul cu monograma crestina s-a numit „labarum”. Iesind biruitor din lupta cu Mexentiu, Constantin cel Mare recunoaste ca aceasta victorie a fost posibila datorita ajutorului primit de la Dumnezeu. Inscriptia de pe Arcul lui Constantin din Roma, marturiseste ca a castigat lupta ‘instinctu divinitatis” („prin inspiratie divina”).
In ianuarie 313, imparatul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan (numit atunci Mediolanum), prin care crestinismul devine „religio licita”, adica religie permisa in imperiu si ia masuri in favoarea Bisericii crestine. In anul 321 a generalizat duminica drept zi de odihna in imperiu. A construit multe lacasuri de cult, iar in anul 325, a convocat la Niceea primul sinod ecumenic, unde a fost combatuta invatatura lui Arie, care sustinea ca Fiul lui Dumnezeu este o fiinta creata. La acest sinod s-a stabilit invatatura ca Fiul lui Dumnezeu este „Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin care toate s-au facut”, invatatura pe care o marturisim in Simbolul de credinta sau Crezul.
Sfantul Constantin cel Mare a murit pe 22 mai 337 si a fost inmormantat in Biserica „Sfintii Apostoli” din Constantinopol.
Sfanta Imparateasa Elena a fost fiica unui hangiu. Sfanta Elena a fost o crestina foarte evlavioasa si datorita ei a fost descoperita crucea pe care a fost rastignit Hristos. Sfanta Cruce a fost mai apoi inaltata solemn in fata poporului crestin de episcopul Ierusalimului, Macarie I, pe 14 septembrie 326. Sfanta Imparateasa a trecut la cele vesnice la Roma, in anul 327.
Mentionam ca in icoana Sfintilor Imparati Constantin si Elena este reprezentata si Sfanta Cruce, ca marturie a faptului ca Imparatul Constantin a vazut-o pe cer, iar mama sa, Elena a descoperit-o in chip minunat in pamant.
Moastele Sfintilor Imparati Constantin si mama sa, Elena, pot fi cinstite in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Ele au fost aduse de la Manastirea Kykkos in anul 2002 de catre o delegatie a Bisericii Ortodoxe din Cipru si daruite Patriarhului Teoctist Arapasu.
Iulian Predescu
Rugaciunea catre Sfintii Imparati Constantin si Elena
Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cei ce sunteti mai cinstiti decat toti imparatii, alesii lui Dumnezeu, cazand inaintea voastra, cu lacrimi va rugam: Dati-ne mangaiere si noua, celor ce suntem in necazuri; voi sunteti mijlocitori Sfintei Treimi si puteti sa ne ajutati noua. Auziti-ne si pe noi acum, alungati de la noi necazurile si nevoile ce vin asupra noastra in aceasta vremelnica viata si vindecati neputintele noastre, tamaduiti bolile noastre, potoliti rautatea noastra, izgoniti pe vrajmasii nostri vazuti si nevazuti. Dati-ne noua ca in pace si in liniste sa traim; ajutati-ne noua cu sfintele voastre rugaciuni. Pentru mantuirea sufletelor noastre faceti mila cu noi acum, cand cu frica si cu umilinta zicem catre voi asa: Bucurati-va, parintii crestinilor! Amin.
sursa- crestinortodox.ro