Home Actualitate Recesiune în 2016? Improbabil

Recesiune în 2016? Improbabil

by Ioana Popescu

Este improbabil ca Romania sa experimenteze recesiune in 2016. Este o nuanta apreciata de matematicieni intre improbabil si imposibil dar referitor la acest subiect este importanta distinctia.

In 2008 erau putini economisti care sugerau iminenta unei recesiuni in 2009.

In acest moment exista cateva voci care au aruncat in discutia publica ideea recesiunii in 2016 ca si spaima in cazul unor politici guvernamentale aparent gresite.

Indiferent cat de inoportune vor fi deciziile guvernamentale incepand cu acest moment
( in limita constrangerilor de sistem inerente) nu au puterea de a arunca economia Romaniei in recesiune in 2016.

Motivele pentru care drobul de sare nu va cadea in 2016 sunt multiple.

Deciziile economice se manifesta cu intarziere in afectarea economiei. Economia Romaniei este modelabila usor ca si sistem adaptativ complex si este aceea a unei tari bogate cu caracteristici de economie emergenta apartinand Uniunii Europene. Aceasta realitate face ca deciziile sa se propage cu o intarziere mai mare decat in cazul unei economii mature si sa beneficieze de supape numeroase din economia gri.

Economiile emergente prezinta o serie de riscuri din perspectiva fluxurilor si dezechilibrelor globale. Cu toate acestea realitatea geopolitica a Romaniei si contextul economic face ca aceasta sa fie mai putin expusa la acest tip de analiza.

Anul 2016 este un an electoral ceea ce va face ca abordarea economica sa aiba o inclinatie naturala spre masuri tactice pre-electorale de stimulare. Exista buffer-urilor si excedentelor face ca aceste proceduri sa fie la indemana si usor de acomodat fara a recurge la masuri de compensare abrazive.

Discutia privind un nou program cu FMI (care nu poate fi decat similar celui ce opereaza in Maroc) va acapara cea mai mare parte a anului 2016 si desi putin fezabil in prima parte va mentine credibilitatea pietelor in abordarea economica a Romaniei.

Dupa intarzieri majore in gestionarea noului program de finantare european 2014-2020, anul 2016 va fi primul care va beneficia din plin de aceasta noua sursa de finantare.

Demersul de asanare a economiei romanesti, generic apelat drept interventia DNA, incepe sa devina credibil la nivelul investitorilor autohtoni si straini. Suplimentar acesta face ca o serie de segmente aflate la contactul cu economia gri sa fie scoase la lumina.

Posibila schimbare guvernamentala va genera cel putin initial o serie de accelerari la nivelul reformelor structurale. Aceste pusee reformatoare au rolul de a functiona asemanator unei parghii.

Setul de legi aflate in dezbatere publica or la nivel parlamentar ce vizeaza de exemplu o primenire a modului de gestionare a companiilor si entitatilor de stat si introducerea obligatiunilor ipotecare nu fac decat sa imbunatateasca mediul de afaceri.

Optimismul general la nivelul populatiei si antreprenorilor dupa o perioada prelungita de contractie se poate deja percepe in deciziile de achizitie si in cele de investie. Optimismul are in Romania o inertie mare care trece de obicei cu mult de un eventual punct de inflexiune al schimbari majore in realitatea economica.

Motivele pentru care nu se poate vorbi de imposbilitate sunt legate de problemele ce pot aparea in segmentul intermedierii financiare si respectiv in schimbari bruste ale celorlalte componente ale mixului de politici economice. Slabiciunile la nivelul segmentelor de intermediere financiara pot fi gestionate in timp util prin instrumentarul dezvoltat in ultima perioada si prin noile initiative de tip banca de investitii si dezvoltare ce probabil va actiona in interiorul Eximbank sau a unui Fond Suveran.

Desi nu poate arunca economia in recesiune in 2016 actuala maniera inoportuna de guvernare afecteaza major potentialul de crestere a economiei, granularitatea cresterii si desgur posibilitatile de dezvoltare ale tarii.

Momentul in care bucuria guvernantilor este ca a crescut produsul pe cap de locuitor in principal datorita scaderii populatiei ar trebui sa fie momentul ca analizele economice in spatiul public sa nu mai foloseasca ca si punct de atractor pentru atentie nivelul Zero si alarme legate de recesiune ci incapacitatea de a readuce economia pe o traiectorie de crestere cu volatilitate redusa in jurul potentialului de 5%.

Sursa- lucianisar.comhttps://lucianisar.com/macro-miscellaneous/recesiune-in-2016-improbabil/

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.