Majoritatea PSD-ALDE a pus ochii și pe Consiliul Concurenței, pe care nu  reușit până acum să-l subordoneze, deși a încercat de mai multe ori să schimbe conducerea.

Marți, însă, PSD a reluat asaltul în Comisia economică din Senat.

„După ce președintele Consiliului a refuzat să confirme acuzațiile formulate de fostul lider PSD  Liviu Dragnea și senatorul ALDE  Daniel Zamfir la adresa BNR și a altor organisme, instituția a devenit ținta încercărilor Puterii de restructurare și subordonare politică. Cel mai recent, parlamentarii majorității au propus creșterea numărului de membri ai plenului Consiliului Concurenței, prevedere în urma căreia actualul plen s-ar dizolva de facto după adoptarea propunerii legislative”, scrie B1.

După modelul lui Mugur Isărescu, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a fost criticat în repetate rânduri de liderii PSD și ALDE pentru că a infirmat o serie de informații pe care majoritatea parlamentară își fundamenta atacul la bănci și alte corporații străine.

La finele lui 2018, Consiliul Concurenței a respins acuzațiile privind manipularea dobânzilor de către băncile străine.

Chirițoiu a desființat și raportul Comisiei economice prezidate de senatorul Zamfir prin care constata manipularea ROBOR.

Președintele Klaus Iohannis a dat un semnal de susținere a președintelui CC și l-a decorat  ”pentru efortul susținut în slujba economiei românești, în acord cu principiile de piață liberă care primează în Uniunea Europeană și în economiile dezvoltate ale lumii”.

Eliminarea Președintelui României din mecanismul de numire

„Dincolo de confruntările directe cu șeful instituției, pentru Partidul Social Democrat există și miza excluderii Președintelui României din mecanismul de numire a conducerii Consiliului Concurenței.

În prezent președintele și plenul CC sunt numiți de către Klaus Iohannis, la propunerea colegiului Consiliului și cu avizul Guvernului, după audierea în comisiile parlamentare de specialitate, dar propunerea legislativă formulată de majoritatea PSD-ALDE prevede ca noua conducere a instituției să fie învestită de Parlament, deci pe o filieră exclusiv politică”, se mai arată în articoul B1.

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.