Home Actualitate Principesa Margareta împlineşte astăzi 65 de ani: un destin regal în România!

Principesa Margareta împlineşte astăzi 65 de ani: un destin regal în România!

by Ana Barb

Principesa Margareta îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere la Sinaia.

Potrivit unui comunicat al Casei Regale, la Castelul Peleş vor fi decorate mai multe personalităţi.

„Astăzi, 26 martie, cu ocazia zilei proclamării Regatului României în anul 1881 și cu ocazia zilei de naștere a Principesei Moștenitoare, Castelul Peleș va găzdui o ceremonie de decorări regale și un dineu. Vor lua parte la evenimente Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare, Principele Radu și Principele Nicolae.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare va decora, în numele Majestății Sale Regelui, personalități din România, Elveția, Marea Britanie, Franța și Japonia. Printre personalitățile decorate se vor număra profesorul Constantin Brâncoveanu, profesorul Avinoam Șafran, regizorul David Esrig, Bogdan Olteanu, Florin Georgescu, ambasadorul Philippe Gustin, Simina Mezincescu, Andrew Popper, Adrian Vasiliu, dr. Jonathan Eyal, Constanța Iorga, Irina Schrotter, ambasadorul Răduța Matache, Victoria McDonaugh, Lady Francesca Crocetta.

Ceremoniile de decorare vor avea loc in Holul de Onoare și vor fi urmate de un dineu oficial, în Sufrageria de Stat. Este pentru prima oară, după anul 1947, când Sufrageria de Stat găzduiește un dineu official”, spune Casa Regală.

 

Principesa Margareta – un destin regal implinit in Romania, asa cum este zugravita chiar de Fundatia Principesei Margareta a Romaniei:

O copilarie departe de tara

Principesa Margareta a Romaniei se naste la Lausanne, in Elvetia, pe 26 martie 1949. Este Principesa Mostenitoare a Romaniei, prima fiica a Majestatilor Lor Regele Mihai I si Regina Ana ai Romaniei. S-a nascut in exil, dupa ce Regele Mihai a fost obligat sa abdice in 1947.

Principesa Margareta isi petrece copilaria in Marea Britanie si Elvetia, o copilarie simpla, fericita, nu foarte diferita de cea a altor copii. Este inconjurata de afectiunea parintilor, a bunicii sale, Regina mama Elena, si a celor patru surori: Elena, Irina, Sofia, Maria. Copil fiind, Principesa Margareta petrece lungi perioade de timp in Italia, la Regina Mama Elena si multe vacante in Danemarca, la bunicii din partea mamei. Florenta si Danemarca vor ramane locurile copilariei pentru care va pastra cele mai frumoase amintiri.

Principesa Margareta afla despre Romania din povestirile tatalui si bunicii sale, din fotografii. O impresioneaza de fiecare data solemnitatea momentului in care Regele transmite de Anul Nou un mesaj pentru tara la Radio Europa Libera. Primul lucru pe care il invata in limba romana este rugaciunea ”Tatal Nostru” pe care Regele Mihai o spune fiicelor sale seara de seara, inainte de culcare.

Margareta merge la scoala in Italia, Elvetia, apoi in Marea Britanie, la un internat. Intoarsa in Elvetia la 14 ani, urmeaza Liceul Francez. Filosofia, spune Principesa, a fost una din materiile preferate in timpul liceului.

Italia si Scotia – pe drumul propriu

Dupa ce sustine Bacalaureatul Francez petrece un an in Italia, alaturi de bunica sa Regina Elena, in frumoasa resedinta a acesteia de langa Florenta: Vila Sparta.

”Am descoperit o lume intreaga cu ea”, spune Principesa Margareta despre bunica mult iubita. ”Regina Elena a fost ghidul meu spiritual, mentorul meu, steaua calauzitoare. Ea m-a invatat multe despre viata, mi-a deschis ochii catre tot ce este frumos si bun pe lume”.

Tanara principesa, dinamica, frumoasa, putin rebela, putin impulsiva, invata de la Regina Elena gustul pentru frumos, isi imbogateste orizontul cultural si cunoaste oameni deosebiti care fac parte din cercul de cunoscuti al bunicii sale: diplomati, artisti, intelectuali, oameni de stiinta, dar si oameni simpli, tarani, mestesugari.

In anul petrecut in Italia Principesa Margareta hotaraste – incurajata de Regina Elena – sa mearga la universitate si sa urmeze apoi o cariera internationala in cadrul Natiunilor Unite.

Se inscrie la Universitatea din Edinburgh, Scotia, unde obtine, in 1974, licenta (M.A.) in Sociologie, Stiinte Politice si Drept Public International. Perioada de studentie este una dintre cele mai frumoase din viata tinerei Principese, o perioada de independenta si de maturizare in care leaga multe prietenii si se imbogateste cu noi experiente. Se indragosteste de Edinburgh si de Scotia, pana intr-atat incat se declara, in gluma, ”an Honorary Scot”, un cetatean onorific al Scotiei.

O cariera de succes la Organizatia Natiunilor Unite

Intre 1974 si 1983 lucreaza ca cercetator in cadrul mai multor universitati britanice, specializandu-se in sociologie medicala si sanatate publica. Lucreaza apoi pentru agentii din cadrul Natiunilor Unite, in special OMS si Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA). Proiecte sociale in domeniul sanatatii publice in care se implica o poarta in toate colturile lumii, in Africa si America Latina. Principesa ia astfel contact cu suferintele si neajunsurile comunitatilor defavorizate. Experienta aceasta va reprezenta inceputul unui drum in slujba umanitatii pe care il urmeaza pana astazi.

Dupa 12 ani petrecuti in Scotia, in 1983 se muta in Italia, la Roma unde castiga un post in cadrul Natiunilor Unite. Lucreaza mai intai in cadrul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) unde se ocupa de probleme legate de dezvoltarea rurala.

Trei ani mai tarziu se alatura Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) unde se ocupa de relatia cu organizatiile neguvernamentale si ofera asistenta in strangerea de fonduri pentru programele IFAD.

Principesa Margareta imbratiseaza cauza Romaniei

In august 1989, cand devenea evident ca ceva avea sa se schimbe in sfarsit in Europa de Est, Principesa Margareta paraseste Organizatia Natiunilor Unite pentru a se darui cauzei Romaniei, lucrand alaturi de tatal sau.

Va ramane mereu in memoria Principesei ziua de 18 ianuarie 1990 si emotia pe care a simtit-o atunci, pasind pentru prima oara pe pamant romanesc, pe acea ”planeta pana atunci interzisa” care era, de fapt, tara sa. Nu va uita nici tristetea pe care a simtit-o, vizitand impreuna cu sora sa Sofia, orfelinate si case de batrani in care copiii si varstnicii traiau in conditii mizere.

Raspunsul sau in fata acestor realitati crude a fost Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, organizatie caritabila pe care a infiintat-o in 1990 impreuna cu tatal sau, MS Regele Mihai. Prin intermediul fundatiei, Principesa isi propunea cu curaj si idealism sa contribuie la o schimbare in bine in viata celor mai vulnerabili romani – a batranilor, a copiilor abandonati, a familiilor in dificultate, sa dea o sansa in plus tinerilor talentati. Fundatia are astazi birouri in Bucuresti, Londra, Geneva, Bruxelles, Paris si New York si se poate lauda cu 19 ani de experienta, de fapte bune, de proiecte de succes, cu zeci de mii de oameni ajutati, cu un capital imens de credibilitate.

De-a lungul anilor ’90 Principesa Margareta are ca preocupare principala atat strangerea de fonduri in strainatate pentru fundatia sa, cat si implicarea intr-o serie de evenimente si angajamente publice in care il reprezinta adesea pe tatal sau. In anii 1997 si in 2002 Principesa Margareta este alaturi de Rege in turneele pe care acesta le intreprinde in numeroase tari din Europa, dar si in Statele Unite si Canada, pentru a sustine integrarea Romaniei in NATO.

In 1994, intr-unul din orfelinatele pe care e viziteaza, Principesa Margareta il cunoaste pe Radu, astazi Principele Radu al Romaniei, care coordona la vremea aceea un proiect de terapie prin arta desfasurat de Ion Caramitru cu sprijinul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. Cei doi se casatoresc in 1996, petrec primii ani de casatorie intre Romania, Elvetia si alte tari europene in care calatoresc pentru a sustine proiectele Fundatiei, cauza Romaniei in planul relatiilor diplomatice internationale sau cu prilejul turneelor artistice ale Principelui.

Din 2001 Principesa Margareta si Principele Radu ai Romaniei locuiesc la Palatul Elisabeta in Bucuresti si isi desfasoara angajamentele publice in capitala, in tara si in strainatate, aducandu-si aportul la procesul de desavarsire a modernizarii Romaniei, a reconcilierii cu trecutul si la conectarea tarii la familia europeana si atlantica a natiunilor.

In anul 2008, Principesa a trait, alaturi de parintii ei si de Principele Radu, doua momente emotionante: Intoarcerea Majestatii Sale Regelui Mihai la Castelul Peles, dupa 60 de ani, si ”Nunta de Diamant” a Regelui Mihai si Reginei Ana.

Implicare sociala

Principesa Margareta este Presedintele Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila Savarsin si al Fundatiei Regale de Management al Ospitalitatii. Este Presedinte de Onoare al Fundatiei Atletismului Romanesc. Principesa a acordat Inaltul Patronaj Societatii Enescu din Londra – o initiativa a Institutului Cultural Roman, Festivalului Turdafest organizat de Fundatia Familiei Ratiu. Impreuna cu Principele Radu patroneaza Concursul National Basmele Reginei Maria si Festivalul International EUROPAfest. Este Patronul spiritual al Centrului de Specializare in reabilitarea Patrimoniului Construit, iar din 2005 Scoala nr. 114 din Bucuresti ii poarta numele.

Personalitate

Principesei Margareta ii plac filmele, lectura, fotografia. Iubeste animalele, este pasionata de decoratiuni interioare, de bucataria italiana. Ii place inotul si in general prefera sporturile de vara. A practicat in tinerete echitatie, tenis si hockey.

A trait si a calatorit in tari si in culturi diferite, a cunoscut oameni din cei mai diverti, de la mari personalitati ale lumii la oameni simpli, a caror bogatie spirituala o pretuieste deopotriva.

Principesei Margareta ii plac oamenii ”care spun adevarul, se poarta cu naturalete si nu incearca sa flateze”. Nu ii plac oamenii care vor sa controleze mereu totul. Simtul umorului este o calitate pe care o apreciaza mult la cei din jur. Prietenia, spune, ”nu se alege, se intampla si este ”foarte asemanatoare cu dragostea”.

Principesei ii fac placere lucrurile frumoase si muzica buna. Este fericita atunci cand este relaxata si mai ales atunci cand se afla alaturi de oamenii pe care ii iubeste.

Principesa Margareta se simte tanara si este la fel de activa ca intotdeauna. De altfel asa este privita de toti cei care au avut ocazia sa o cunoasca.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.