Home Sport Popas la Hanul Ancuței

Popas la Hanul Ancuței

by Redactia

“Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, era cetate. Avea niște ziduri groase de ici pâna colo, și niște porți ferecate cum n-am văzut de zilele mele. În cuprinsul lui se puteau oploși oameni, vite și căruțe și nici habar n-aveau dinspre partea hoților… La vremea de care vorbesc, era însă pace în țară și între oameni bună-voire. Porțile stăteau deschise ca la Domnie și prin ele, în zile line de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad pâna la Ceahlau și Hălăuca. Iar după ce se cufunda soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zăbrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile…” (Mihail Sadoveanu -Hanu’ Ancuței)

Despre Hanul Ancuței am învățat la școală, citind cartea de povestiri a lui Sadoveanu. A fost construit în 1718, restaurat în 1999, iar azi are porțile deschise turiștilor care străbat E 85, în drum spre mănăstirile din nordul Moldovei.

După municipiul Roman, mai mergeți 27 de kilometri înspre Suceava și ați ajuns la han.

Popasul va fi ca o întoarcere cu vreo două sute de ani în timp. Mobilierul rustic, păpușile îmbrăcate în costume populare, carafele, ulcioarele, obiectele decorative, muzica, toate amintesc de vremurile vechi.

La intrare, vă așteaptă cămara Ancuței de unde puteți cumpăra o mulțime de bunătăți: dulcețuri de nuci, trandafiri, cireșe amare, șerbeturi de toate soiurile, ghebe și hribi la borcan, zacuscă din vinete coapte, cozonaci, poale în brâu, colaci, pască, ba și floare de tei pentru ceai.

Chiar la intrare, găsiți un mic târg cu produse tradiționale bucovinene – de la linguri și ustensile de lemn de toate mărimile, la cojocele făcute manual, blide, ii, papuci de casă, curele de piele, ștergare, fețe de masă, cuiere și multe altele. Mâncarea e autentic moldovenească, iar chelnerii sunt și ei îmbrăcați în costume populare.

În spatele clădirii, a fost construită și o terasă de vară. De dragul istoriei și pentru a intra în molcoma atmosferă bucovineană, vă recomand cu drag un popas la vechiul Han al Ancuței.

Articol www.casesicalatorii.ro.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.