Home Actualitate Pleşu: „Dacă a fi la pămînt, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal e o virtute, aceasta e virtutea lui Ponta“

Pleşu: „Dacă a fi la pămînt, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal e o virtute, aceasta e virtutea lui Ponta“

by Ioana Popescu
Andrei Pleşu Andrei Pleşu Oameni fericiţi 21 septembrie 2015, 07:49 Citesc mai târziu download pdf print article Articol Comentarii 77 citeste totul despre: prostie romaneasca victor ponta gazetari jurnalisti modestie prostie +21 (33 voturi) 37 share 4 inShare 392 Live Aboneaza-te la newsletter Abonare ”Numai proştii sunt modeşti” – era de părere Goethe. Se gîndea, probabil, la oamenii înzestraţi care, prin exces de timiditate, sau de spirit auto-critic, nu-şi valorifică talentele. Pînă la un punct, e adevărat că a nu fi conştient de calităţile, de potenţialul tău e la fel de neinteligent, pe cît este de neinteligent să nu fii conştient de limitele tale.

Cunoscută e şi vorba (atribuită) lui Winston Churchill despre Clement Atlee, ministru în cabinetul său din timpul războiului: ”E un om modest şi are multe motive să fie…” Aşadar, mereu, o asociere ironică între modestie şi precaritate funcţională. Înţelepciunea autohtonă merge însă, mai curînd, în direcţia inversă: ”Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul!” Care va să zică, prostul nu e modest. E ţanţoş. E foarte mulţumit de sine. Îşi contemplă euforic ”realizările”, portretul, virtuţile. Prostul dîmboviţean nu greşeşte, nu poate fi contazis, nu poate fi ”înfrînt”. Are definitiv înfipte, între omoplaţi, aripile victoriei. E prost cu panaş. Se iubeşte, se admiră, se simte de neînlocuit. Scena publică românească e plină de asemenea exemplare, la toate nivelele.
(…)

Dacă a fi la pămînt cu ambele arcade sîngerînde şi cu mai multe coaste rupte, dar a te comporta ca şi cînd eşti călare pe Bucifal este o virtute, atunci aceasta e virtutea supremă a premierului nostru.

Citeste mai mult: adev.ro/nv0ipk

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.