Home Lifestyle Omega 3 și Coenzima Q1 protejează inima, creierul şi colonul

Omega 3 și Coenzima Q1 protejează inima, creierul şi colonul

by Ioana Popescu

Statisticile medicale arată că, în timp ce în ţările civilizate rata de deces provocat de afecţiuni cardiovasculare este tot mai mare, în rândul eschimoşilor şi al niponilor, consumatori de alimente preponderent de origine marină, asemenea boli sunt cvasi- absente.

S-a descoperit în timp că factorul protector este grupa de acizi graşi polinesaturaţi Omega 3. Organismul nu poate sintetiza aceşti acizi indispensabili pentru funcţionarea sa normală, singura cale de a beneficia de prezenţa lor fiind prin alimentaţie, adică mâncând peşte gras (somon, sardine, macrou, păstrăv curcubeu), seminţe de in, soia.

Acizii graşi esenţiali reglează tensiunea arterială şi colesterolul din sânge, stimulează regenerarea ţesuturilor, previn apariţia bolilor astmatice, reduc probabilitatea formării cheagurilor de sânge care conduc la atacuri de cord şi congestie cerebrală şi cresc imunitatea. Tot ei ajută la dezvoltarea normală a creierului, ochilor şi nervilor, fiind recomandaţi din acest motiv gravidelor şi copiilor foarte mici.

La adulţi, s-a descoperit recent că administrarea unor comprimate conţinând Omega 3 permite împuţinarea semnificativă a polipilor cu risc de transformare în cancer colorectal. Un studiu publicat în revista “Gut” şi realizat pe circa 50 de pacienţi care sufereau de “polipoză adenomatoasă de familie” (PAF/FAP) şi care suferiseră deja intervenţii chirurgicale de extirpare a unei părţi de intestin – colonul – a arătat că în grupa care a primit 2 g pe zi dintr-o formă de Omega 3, numita EPA (acid eicosapentanenodic), numărul polipilor a scăzut cu 12%, pe când în grupul tratat cu comprimate placebo a crescut cu 10%.

În plus, mărimea polipilor s-a redus cu peste 12,5% la prima grupă, în timp ce, la ceilalţi, a crescut cu 17%. La rândul său, neuropsihiatrul Andrew L. Stoll, de la Spitalul McLean din Belmont (Massachusetts, SUA), a constatat că aceiaşi acizi graşi Omega-3 reuşesc să ofere un echilibru stabil celor cu accese de depresie sau de furie, intervenind totodată salutar în deficitul de atenţie, procesele de îmbătrânire a creierului sau în unele psihoze.

Coenzima Q10 – pentru o inimă sănătoasă!

Substanţă cu rol asemănător vitaminelor, implicată în toate procesele producătoare de energie în organism şi în stocarea energiei în celule, anihilând totodată radicalii liberi responsabili de distrugeri celulare, coenzima Q10 este un izvor aproape nesecat de sănătate.

Cele mai mari cantităţi de Q10 se găsesc în inimă, ficat şi sistemul imunitar, ele putând fi menţinute sau suplimentate consumând inimă de vită şi pui, alune şi nuci, spanac şi broccoli, soia, sardine şi macrou. În afara îmbunătăţirii aspectului pielii, coenzima Q10 are un rol fundamental în protejarea sănătăţii inimii. Studii din 1985 au arătat că suferinzii de miocardopatie au nivelul coQ10 scăzut, iar cei cu angină pectorală (datorată unui deficit de oxigen la nivelul muşchiului inimii), cei cu aritmii şi cei cu prolaps de valvă mitrală pot beneficia de evoluţii favorabile în urma administrării de Q10.

Insuficienţa cardiacă congestivă este şi ea ameliorată prin aceeaşi metodă, după cum nota dr. Stephen T. Sinatra în cartea „Coenzyme Q10 Phenomenon”. Este unul din motivele pentru care guvernul japonez a aprobat încă din 1974 tratamentul cu coQ10 pentru bolile inimii. Aceeaşi substanţă aproape miraculoasă reduce oxidarea colesterolului rău (LDL) şi creşte nivelul colesterolului bun (HDL), prevenind astfel apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor date de aceasta. Or, elasticitatea mai bună a vaselor şi normalizarea funcţionării miocardului conduc spre reglarea tensiunii arteriale. CoQ10 este de asemenea extrem de utilă în bolile musculare în care există o epuizare a musculaturii scheletului, cum ar fi distrofia musculară sau diferite alte miopatii.

Un studiu din 2002 arăta că pot profita de tratament cu coQ10 şi cei cu maladia Parkinson. Nu în ultimul rând, coenzima Q10 joacă un rol esenţial în combaterea cancerului. În 1944 un cercetător danez a administrat 300 mg coQ10 timp de doi ani unor paciente cu cancer de sân în stadiu terminal. La finalul tratamentului, 6 din cele 32 de paciente intraseră în remisiune parţială, iar la alte două paciente tumorile au dispărut total. Preventiv, coenzima Q10 poate fi luată zilnic, cantitatea recomandată fiind de 100 mg. Ca tratament, dozele de siguranţă sunt până în 300 mg, peste această doză impunându-se supravegherea strictă a medicului. Este bine să nu se administreze cu alte medicamente anticoagulante. Efectele secundare date de Q10 pot fi insomnie uşoară, greaţă, dureri abdominale, ameţeală, sensibilitate la lumină, iritabilitate, dureri de cap şi oboseală.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.