Geopolitica este un studiu al evoluţiilor ţărilor ce se află la marginea dintre disciplină şi ştiinţă. Geopolitica a încercat să explice fenomene complexe şi profunde. Un prim fenomen studiat în acest domeniu este comportamentul şi puterea statelor. Transformările mediului internaţional au dus şi la transfomarea geopoliticii.

 

În prezent în lume avem o unică superputere, Statele Unite ale Americii şi patru state competitoare, India, China, Rusia, Brazilia  la care se adaugă o uniune de state, Uniunea Europeană. O lume multipolară, echilibrată şi care controlează lumea internaţională. Din cele patru mari puteri competitoare India şi Brazilia nu fac parte din Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, acest lucru poate naşte frustrări pe termen lung şi accentuări ale competiţiei.  Competiţia pentru putere este o competiţie pentru recunoaştere.

 

Evoluţia lumii în prezent este plină de incertitudine la prima vedere. La o analiză mai profundă, observăm cum centrul economiei mondiale se mută din Atlantic în Pacific. Pacificul va fi noua placă turnantă a economiei viitoare. Aici se întâlnesc trei mari puteri şi două state candidate la statutul de mari puteri. Cele trei state sunt S.U.A, China, Rusia. Celelalte două sunt Mexic ş Indonezia. Japonia este un stat puternic încă puternic conectat cu Statele Unite ale Americii. O putere regională nu însă globală, spune Zbigniew Brzezinski.

 

Prima ipoteză geopolitică-  M.I.T. statele punte

Statele punte sunt statele ce fac legătura între două lumi, culturi şi continente. Statul punte este un stat ce beneficiază de fluxuri complexe şi diverse de la nivel economic la cel cultural. Este probabilă naşterea în aproximativ 30 de ani a formării unui grup economic format din state punte Mexic, Indonezia şi Turcia. Mexic leagă cele două continente americane şi este ” podul de trecere” dintre cele două oceane. Acest stat va asista la schimbarea erelor oceanice, de la Atlantic la Pacific. Indonezia este un stat ce face legătura între Oceanul Indian şi Oceanul Pacific. Prin apele cele mai mari ţări musulmane din lume trec aproximativ 75-80% din mărifurile lumii. Indonezia face legătura între Asia şi Australia şi între triunghiul geostrategic Beijing-Tokyo- New Delhi. Turcia este statul punte între Europa şi Asia. Unii specialişti afirmă că în viitor Europa va fi o anexă a Asiei sau un stat american. Europa va fi o anexă dezvoltată, umanistă, culturală puterea ei economică va scădea. Turcia va asigura legătura între aceste două lumi, Europa în declin şi Asia în înflorire.

 

Cele trei ţări au un potenţial uriaş în prezent. Cu o populaţie de 427 de milioane de locuitori şi cu un PIB de 2,9 trilioane de dolari Mexic-Indonezia-Turcia sau M.I.T poate deveni forumul statelor punte. Distanţa geografică nu va fi o problemă, având posibilitatea de a-şi dezvolta o flotă aceste state pot fi un colier economic ce va lega giganţii economiei mondiel, pot fi viitorul ciment la economiei mondiale, nisipul şi pietrişul se vor afla în continentul american şi cel asiatic. Statele punte pot avea un rol însemnat în jurul anilor 2050 atunci când lumea se va orienta după cum va dicta Asia. Un argument în plus ar fi că Mexicul ar fi  o legătură puternică între giganţi prin faptul că ar fi apropiat economic de cele două state asiatice.

 

A doua ipoteză geopolitică- I.C.U. farul economic al lumii

Statele  Unite ale Americii sunt într-un declin uşor şi nu din cauza lor, ci pentru că are parte de competitori puternici India şi China. Cei doi giganţi ai Asiei vor avea în viitor peste 50% din populaţia lumii şi peste 50% din economia planetei. Statele Unite ale Americii în jurul anului 2050 se aproximează că va avea un produs intern brut de 35 de trilioane de dolari şi o populaţie de 450 de milioane de oameni. China în jurul anilor 2050 va avea un produs intern brut de 55 de trilioane de dolari şi o populaţie de 2 miliarde de oameni. India în jurul anilor 2050 va avea un produs intern brut de 17-18 de trilioane de dolari şi o populaţie de 2,3 miliarde de oameni.

 

Daca cele două state vor forma Chindia pentru S.U.A. va fi extrem de greu de a mai fi vioara întâi în lume. Dacă va avea U.E. ca anexă S.U.A. tot nu s-ar apropia de puterea economică a celor două state ca să nu mai vorbim de populaţie. Pentru a-şi menţine un rol proeminent în lume S.U.A. vor trebuie să colaboreze cu aceşti do giganţi. Posibilitatea formării unui G3 este posibilă în aceste condiţii. India- China- United States of America-I.C.U. sau China-India- Statele Unite ale Americii- C.I.S.  Formarea unei posibile axe Washington- New Delhi- Beijing este probabilă deoarece nici un stat după ce din greu şi-a construit puterea economică nu va dori să şi-o erodeze intrând în competiţie mai puţin statele asiatice care doresc dezvoltarea economică. În aceste condiţii BRICs va fi pus în discuţie. Rusia şi Brazilia se vor alia, acestora li se vor alătura ţări din America Latină care se vor separa de S.U.A. şi Mexic. S.U.A. şi Mexic îşi vor croi destine diferite. America Latină va fi reprezentată de trei mari puteri Argentina, Brazilia şi Venezuela. America Centrală va gravita în jurul Mexicului. Ultima dintre ele va fi rezervorul de hidrocarburi al continentului.

 

A treia ipoteză geopolitică- fărâmiţarea

Este posibil ca lumea pe care o cunoaştem acum să rămână multipolară şi fărîmiţată. Este posibil să avem un conflict civilizaţional nu violent ci unul rece care să fie reprezentat prin fragmentarea lumii. O fărâmiţare a lumii ar arăta astfel: o Europă scindată în două părţi, Apus şi Răsărit, o lume islamică separată între şiiţi şi sunniţi, SUA şi Canada o legătură strânsă cu Europa de Apus, China în alianţă cu Japonia şi în competiţie cu Rusia şi S.U.A., Rusia o cooperare strânsă cu Asia Centrală şi Europa de Est…

 

Menţionăm în final că aceste ipoteze au fost nişte exerciţii de imaginaţie, proiecţii după ce am analizat fenomenele prezente. De fiecare dată când omul a profeţit ceva istoria a făcut altceva. Winston Churchill: Întotdeauna m-am ferit de profeţii, fiindcă urmezo politică mult mai sănătoasă, fac profeţii, doar după ce evenimentele s-au consumat!

 

Extras din cartea  Intre Elefant, Urs si Dragon- Editura RAO- 2014 Bucuresti

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.