Home Lifestyle Nutriționistul Mihaela Bilic: De ce să mănânci salamul și brânza cu PÂINE

Nutriționistul Mihaela Bilic: De ce să mănânci salamul și brânza cu PÂINE

by Ana Barb

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de facebook de ce mâncăm asociat sau nu anumite alimente. Mihaela Bilic spune că tubul nostru digestiv cere să mâncăm asociat. Adică DA, carnea și peștele se mănâncă cu garnitură (cartofi sau orez) iar untul, salamul și brânza cu pâine. Aici vorbim de echilibru, de normalitate, nu de slăbit.

 

”Intestinul, un al doilea creier?
In ultima vreme se discută tot mai des despre capacitatea tubului digestiv de a acționa independent de comenzile centrale/raționale, de a fi un fel de „stat in stat”, responsabil de imunitate, de acoperirea nevoilor de nutrienți ale corpului, de buna digestie și tranzit a alimentelor. Interesant este că intestinul își poate continua neperturbat activitatea și în cazul în care se secționează complet legăturile nervoase cu creierul, fenomen incredibil, nemaiîntâlnit in cazul altor organe!
Și dacă tot se acceptă capacitatea intestinului de a ști să ia decizii bune „de capul lui”, merită să va confirm că până și tubul nostru digestiv cere să mâncăm asociat. Adică DA, carnea și peștele se mănâncă cu garnitură (cartofi sau orez) iar untul, salamul și brânza cu pâine. Aici vorbim de echilibru, de normalitate, nu de slăbit.
Explicație: proteinele și grăsimile petrec mai mult timp în stomac, este nevoie de o perioadă lungă pentru ca ele să fie mărunțite, descompuse în fragmente mici de aminoacizi sau acizi grași. Nu la fel se întâmplă cu glucidele (carbohidrații) din făinoase, glucoza trece rapid din stomac în intestin si de acolo în sânge. Deci organismul simte imediat că a fost hrănit când mâncăm pâine, paste, orez sau cartofi… fapt pe care îl știm, nu mai trebuie demonstrat. In schimb o masă fără făinoase ne lasă nesatisfăcuți sau, din păcate, cu o poftă de ceva dulce, de un desert. Pentru că intestinul știe că are nevoie de glucide, iar din proteine și grăsimi ficatului îi ia ceva timp să fabrice glucoză. Așa că nu trebuie să ne mai mirăm că de secole oamenii mănâncă asociat instinctiv, fără să fi fost nevoie să-i învețe cineva sau să le dea permisiunea. Pentru că intestinul știe ce-i trebuie organismului. Și cere!” , scrie Mihaela Bilic pe pagina de socializare.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.