Home Actualitate Mesajul Regelui Mihai I de Crăciun: Este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun

Mesajul Regelui Mihai I de Crăciun: Este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun

by Redactia

Regele Mihai a transmis, ca în fiecare an, mesajul său pentru români, oricunde s-ar afla. Familia Regală a României a făcut public, miercuri, mesajul Regelui Mihai I de Crăciun.

Vă prezentăm integral mesajul Regelui Mihai I:
Români,
Este al șaptezeci și cincilea an în care mă adresez vouă de Crăciun. România anului 2014 este atât de diferită de cea a lui 1940 când, la vârsta de 19 ani abia împliniți, am primit onoarea de a fi, din nou, Suveranul vostru. Și atât de diferită de cea a întunecatului an 1989, când vă încurajam de departe, din exil.
Anul acesta, Europa a sărbătorit 25 de ani de la căderea dictaturii comuniste. Iar Bucureștiul a fost, pentru două zile, capitala morală a continentului, prin prezența atâtor lideri democratici care au scris istoria ultimului sfert de secol.
Să ne plecăm adânc în memoria românilor, atât de mulți la număr, victime ale negrei perioade din 1945 până în 1989!
Națiunea noastră a avut de făcut la sfârșitul anului o importantă alegere democratică. Neașteptat de mulți oameni și-au exercitat dreptul de vot, ceea ce dă speranță și bucurie. Țara însă trebuie să rămână unită, fiindcă interesele fundamentale ale României sunt deasupra conjuncturii, deasupra puterii vremelnice și a preferințelor politice. Sper ca, de aici încolo, domnia legii și respectul față de rostul instituțiilor Statului să fie de neclintit.
Afecțiunea și încrederea voastră sunt încă mai vii decât anul trecut. Aceasta este o binecuvântare pentru noi. Regina și cu mine primim cu bucurie atașamentul vostru față de Coroană.
Anul care se încheie ne-a adus satisfacții. Familia Regală a vizitat Israelul, pentru prima oară de la fondarea acestui stat. Acolo, la Ierusalim, sălășluiește așezământul ortodox ridicat sub domnia bunicilor mei, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Fiica mea, Margareta, m-a reprezentat la Yad Vashem, unde Regina Elena, mama mea, are numele înscris în piatră, în calitate de Drept Între Popoare. Membrii Familiei mele au vizitat Suedia, Marea Britanie, Italia, Marocul, Iordania, Italia, Germania, Qatar, Bulgaria, Grecia și Turcia. Peste tot, Casa Regală a dus un mesaj primit cu respect, spre binele relațiilor țării noastre cu restul lumii.
În țară, Principesa Moștenitoare, Principele Radu și, de doi ani încoace, Principele Nicolae, au fost săptămână de săptămână în orașe și comune din toate colțurile țării, inspirând și dând curaj comunităților locale. Un mare număr de instituții și organizații au primit nume sau patronaj regal, simțindu-se conectate la stabilitate, respectabilitate și continuitate. Curtea de Argeș este prima urbe care a primit titlul de “Oraș Regal”.
În îndepărtatul colț de sorginte românească numit Soroca, la malul Nistrului, sălășluiește o comunitate mică de oameni care au decis să dea așezării lor numele de “Satul Regina Maria”. Cinste lor!
Familia Regală continuă munca socială începută de Regina Elisabeta a României acum un secol și jumătate. Proiectele educaționale, culturale, de voluntariat și de răspundere socială sunt continuate cu devotament. Fundația Principesa Margareta a României împlinește 25 de ani. Tot atâția ani împlinește și Principesa Moștenitoare de când a pășit pe pământul țării ei.
Prin viața pe care i-a dat-o prezența Familiei mele, Castelul Peleș s-a transformat dintr-un muzeu național într-un martor al continuității și suveranității noastre, ca stat european.
Aduc laudă inițiativei individuale. Sectorul privat din România s-a străduit să sporească prosperitatea societății noastre, chiar în condiții descurajante, dând dovadă de creativitate, însuflețire și patriotism. Avem în țară comunități cu oameni foarte gospodari și pricepuți, în frunte.
Aduc recunoștință militarilor români, care au devenit admirați în lumea transatlantică pentru cât de mult realizează cu resurse financiare atât de modeste.
Gândul meu se îndreaptă către bătrânii singuri, către copiii care cresc departe de ai lor, către cei de toate vârstele care nu au cum să-și vadă de sănătate așa cum trebuie.
În zilele acestea, ne gândim la lecția de iubire, suferință și modestie a Domnului Nostru Isus Hristos. Nașterea Domnului aduce cu sine un desăvârșit exemplu de bunătate, de altruism, de grijă față de aproapele tău și un neclintit atașament față de familie.
Întregii noastre națiuni, trăitoare în țară și în Republica Moldova, precum și tuturor românilor din alte părți ale lumii, iubirea și nădejdea mea!
Așa să ne ajute Dumnezeu!

You may also like

2 comments

Calin 24 decembrie 2014 - 13:47

Majestate, cu respect va raportez: poporul roman inca doarme !

Reply
Adrian 28 decembrie 2014 - 15:17

Casa regala a Romaniei,ce este?O fundatie,ce este? O asemenea institutie nu exista in ROmania de astazi.
Apoi,CONSTITUTIONAL SI JURIDIC fonfaitul nu a fost rege niciodata.NU o spun eu,o spun documentele fostei case regale si ale statului Roman ,o spun istoricii,…o spun cei care cunosc ce s-a intamplat in Romania.
Fonfaitul(scriu cu litera mare pt ca sunt la inceput de propozitie) a devenit rege la 20 iunie 1927,cand avea 6 ani.S-a instituit o regenta si a devenit rege cu acte in regula.Asta pana la 8 iunie 1930 cand Maniu a dat o lovitura de stat parlamentara, unde detinea 78%-taranistii- si l-a adus inapoi pe tron pe Carol al doilea(Carol Caraiman,devenit Carol II). Imediat dupa confirmarea acestei actiuni in parlament a lui Carol II,acesta da un decret confirmat la randul lui de catre parlament prin care a anulat juridic domnia fonfaitului considerand sau decretand ca practic domnia lui(carol II) incepe de cand a murit tatal acestuia,Ferdinand.Este vorba despre decretul lege 3064/06 septembrie 1940. Deci practic,constitutional si juridic,fonfaitul nu a fost rege in aceasta perioada.
Apoi,conform constitutiei monarhiste valabile la acea data,cea de la 1923(cea din 1938 a fost la randul ei desfiintata de Carol II) ,regele trebuia sa depuna un juramana in fata parlamentului SI SA FIE VOTAT de acesta. Deasemenea Carol II trebuia sa emita un act de abdicare..Acesta din urma,insa,juridic si constitutional nu a abdicat niciodata,el doar a emis un document prin care incredinta puterea si atributiunile fiului sau.In linii mari(spun in linii mari pt ca nu am evitat din acest documentnt decat dulcegariile nefolositoare,lasand ceea ce trebuie retinut) acesta spunea asa:”-Azi,zile de vitregie nespusa indurereaza tara,care se gaseste in fata unor mari primejdii(…)aceste primejdii vreau sa le inlatur ,trecand azi fiului meu(….) grelele sarcini ale domniei.”Atat si nimic mai mult,practic doua randuri plus inca trei vorbe,dulcegarii.Deci,practic,legal el nu a abdicat niciodata.Fonfaitul depune un juramant,dupa ce da un decret regal,absolut neconstitutional,deci care se opunea constitutiei in vigoare,nu in fata parlamentului,cum ar fi fost constitutional si intr-o camera a palatului regal,in prezenta catorva oameni,printre cate se aflau Horia Sima si Antonescu.Deci,nici aceasta „inscaunare”nu este legala,constitutionala sau cu aspect juridic.
In consecinta,fonfaitul nu a fost CONSTITUTIONAL SI JURIDIC NICIODATA REGELE ROMANIEI.
Deasemenea ,pt cei care nu cunosc prevederile ultimei constitutii monarhice,le recomand sa citeasca capitolul 2(despre rege si ministrii),sectiunea 2(despre rege),articolul 77 unde este foarte clar specificat ca „Puterile constitutionale ale regelui sunt creditoare in linie coboratoare,directa si legitima a ms Carol I,din barbat in barbat,prin ordinulde progenitura(deci mister Paul,nu faceti parte din aceasta categorie) si cu exclusiunea perpetua A FEMEILOR si coboraturilor lor. Fonfaitul are numai fete,un nepot,Nicolae,care traieste prin Anglia,daca nu ma insel si care,in conformitate cu constitutia monarhica nu vor putea ajunge la conducerea Romaniei. Cu alte cuvinte oricum s-ar dori sau vrea,dinastia aceasta de escroci,curvari,lasi,…..se opreste la fonfait

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.