Intr-un interviu publicat de Stefan Mitroi in Adevarul, Ilderim Rebreanu, nepotul de frate al marelui scriitor Liviu Rebreanu, prezinta o noua ipoteza despre moartea romancierului.

Se pare ca, imediat dupa intoarcerea armelor la 23 august 1944, Liviu Rebreanu ar fi fost impuscat de soldatii rusi intrati pe proprietatea scriitorului pentru a o jefui.

„- Apropo de moarte, se crede că Liviu Rebreanu n-ar fi fost răpus de boală, ci de gloanţe, în zona Băneasa, imediat după întoarcerea armelor la 23 august 44.
– Gloanţele l-au răpus, într-adevăr. Gloanţele ruşilor, dar nu la Băneasa, ci la Valea Mare, lângă Piteşti.
– Cum aşa? Ce să fi avut ruşii cu el? Au vrut cumva să-l pedepsească pentru filogermanismul lui din trecut?
– Nici vorbă de aşa ceva. Au pătruns pe proprietatea lui în scop de jaf, el a încercat să protesteze şi…
– De unde ştiţi lucrul acesta? Pe ce vă bazaţi când faceţi o astfel de afirmaţie?
– La începutul anilor 70, am fost cu tata la muzeul din Valea Mare. Fanny vânduse casa, dar regimul comunist o confiscase de la noul proprietar şi-o transformase în muzeu. Aflând cine suntem, un bătrân din vecini, care-l cunoscuse pe unchiul meu, a venit şi i-a povestit tatei despre cele petrecute atunci. Ca să ne convingem, omul ne-a zis să verificăm în registrul de decese al bisericii din sat din ziua de 1 septembrie 44. Am verificat, constatând că muriseră zece oameni în ziua aceea. Şi nu fusese nicio epidemie. Doar că se intoxicaseră cu plumb! Cu plumbi, mai bine zis. Plumbii jefuitorilor sovietici. Înmormântarea a avut loc pe 3 septembrie, chiar acolo, la Valea Mare. Dovadă că există totuşi Dumnezeu, tocmai trecea prin zonă o companie de soldaţi români, care s-a oprit să-i aducă onorul marelui scriitor. „
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.