Home Actualitate Klaus Iohannis, discurs la ONU: Nu este prea târziu!

Klaus Iohannis, discurs la ONU: Nu este prea târziu!

by George Avram

Președintele Klaus Iohannis a ținut, miercuri, un discurs în fața Adunării Generale a ONU, în care a vorbit despre schimbările climatice, declarând „că nu este prea târziu să avem o planetă sigură”.

Președintele Iohannis a precizat că și România a fost lovită de efectele adverse ale schimbările climatice.

Redăm mai jos, integral, intervenția națională a președintelui României în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU cu privire la schimbările climatice:

„Schimbările climate reprezintă, fără îndoială, o provocare globală – de la penuria de apă și insecuritatea alimentară, până la creșterea nivelului mărilor și oceanelor. Mulțumesc Secretarului General pentru leadership-ul său în generarea unei agende semnificative pe această temă, pe întreg parcursul acestui an.

Nici România nu a fost ocolită de efectele adverse ale schimbărilor climatice.

Dar am venit la această sesiune a Adunării Generale cu speranță și responsabilitate.

Speranța că nu este prea târziu să avem o planetă sigură și unde mediul este protejat pentru copiii noștri și responsabilitatea de a întreprinde măsuri concrete pentru a îndeplini angajamentele luate prin Acordul de la Paris și prin regulile convenite la Katowice, inclusiv prin continuarea eforturilor de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Strategia Națională a României privind Schimbările Climatice a fost concepută cu scopul de a forma o economie rezistentă la schimbările climatice, cu emisii reduse de dioxid de carbon, capabilă să integreze politicile climatice printr-o creștere economică inteligentă.

Obiectivul nostru este să ajungem, până în 2050, la o societate în care politicile economice, sociale și de mediu sunt interconectate și concepute pentru a asigura o dezvoltare durabilă, standarde de viață ridicate și o calitate crescută a mediului înconjurător.

Promovarea agendei Uniunii Europene privind schimbările climatice a fost, de asemenea, o prioritate pentru România în timpul mandatului său de Președinție a Consiliului UE, în primul semestru al acestui an. Tranziția la o economie neutră din punct de vedere climatic a fost intens dezbătută în cadrul UE, iar strategia pe termen lung a UE privind schimbările climatice urmează să fie finalizată în curând.

În același timp, România a răspuns apelului Secretarului General de a demara inițiative naționale în nouă domenii concrete, cu potențial de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și a intensifica, la nivel global, acțiunile vizând adaptarea și reziliența.

O astfel de listă a fost transmisă Reprezentantului special al ONU pentru Summitul pentru Acțiune Climatică. (…)

Adaptarea la efectele negative ale schimbărilor climatice și atenuarea acestora fac parte din strategia mai amplă de dezvoltare durabilă la nivel național și global.

În România, un document strategic cu acest obiect lansat anul trecut – Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 – ne va ghida acțiunea pe acest palier pentru următorii 12 ani.

Elaborată în baza unei ample consultări publice, Strategia reflectă așteptările societății noastre și identifică politicile necesare pentru îndeplinirea celor 17 Obiective de Dezvoltare

Durabilă. Înființarea de nuclee de dezvoltare durabilă în cadrul administrației și crearea unei coaliții a societății civile pentru dezvoltare durabilă reprezintă doar câteva instrumente pe care le avem în vedere pentru a accelera și a amplifica eforturile noastre naționale în acest domeniu”.

Foto: presidency.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.