Cel mai recent sondaj realizat despre nivelul de trai al grecilor relevă faptul că veniturilor pupulaţiei  din ce în ce mai scăzute au determinat oamenii să reducă cheltuielile, inclusiv pentru alimente, deseori în detrimentul calităţii, relatează Kathimerini, potrivit realitatea.net.

Pensiile reprezintă principala sursă de venit pentru 48,6% din gospodării, fapt dezamăgitor având în vedere nivelul produsului naţional brut şi sistemul de asigurări sociale, potrivit institutului.

Salariile sunt principala sursă de venit pentru 35,9% din gospodării, iar profiturile firmelor pentru 10,3% dintre familii.

Aproape 95% dintre gospodării au înregistrat o scădere medie a veniturilor de 39,5%, de la declanşarea crizei. În aceste condiţii, nu este surprinzător că 34,8% dintre gospodării amână plata taxelor, a contribuţiilor sociale, a facturilor la utilităţi şi a ratelor bancare.

Tendinţa se va accentua probabil în 2014, în condiţiile în care 41,7% din 1.201 de familii participante la sondaj anticipează că nu îşi vor putea omora obligaţiile financiare pe parcursul acestui an.

În privinţa impozitelor, 44% dintre respondenţi au spus că nu vor putea să le plătească, cu impact major asupra încasărilor bugetare.

În plus, mulţi dintre greci sunt îngrijoraţi în legătură cu acumularea de datorii către bănci, iar unul din trei participanţi la studiu se tem că le-ar putea fi confiscate casele.

Potrivit sondajului, 63,7% dintre familii au redus cheltuielile pentru alimente, 78,4% cele pentru încălzire, 90,3% pentru îmbrăcăminte şi 88,8% pentru călătorii. Grecii au încercat să nu renunţe la cheltuielile pentru sănătate şi educaţie.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.