Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la un eveniment aniversar organizat la Banca Naţională a României, alături de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand, scrie Mediafax.

Iohannis va susţine o alocuţiune în cadrul evenimentului, acesta urmând să înceapă la ora 12:45, se arată în invitaţia transmisă de banca centrală.

Totodată, va fi lansată emisiunea numismatică „150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand”, compusă dintr-un set de trei monede (din aur, din argint şi din tombac cuprat) şi o monedă din argint dedicate aniversării.

Lansarea va fi urmată de o dezbatere pe marginea volumului „Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand”, semnat de profesorul Nicolae Şt. Noica.

Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen s-a născut la 12/24 august 1865, la reşedinţa familiei din Sigmaringen, Germania.

El a urcat pe tronul României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morţii unchiului său, regele Carol I.

Ferdinand a domnit alături de Regina Maria, cu care s-a căsătorit în decembrie 1892, nepoată a reginei Victoria, fiică a ducelui Albert de Edinburgh şi a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand I a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, fiind înmormântat la necropola regală de la Curtea de Argeş.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.