Home Actualitate Între Zgomot și Tăcere

Între Zgomot și Tăcere

by MIR

Sunt 32.000… sunt 6 milioane… sunt 12 milioane… Debitori cu probleme, împrumutați pentru multe și diverse, deponenți… Un amalgam de cifre și o certitudine: Toți au probleme, mai mari sau mai mici, acute sau cronice, griji și nevoi, dorințe și aspiratii. Unii sunt mai vocali, simt și poate, într-adevăr, nu mai pot.

Alții, la fel de încercați, își asumă greul la fel cum și-au asumat împlinirea unor nevoi sau a unor dorințe atunci când au luat bani cu împrumut. Și înțeleg să-și plătescă obligațiile asumate. Dar ei tac, la fel cum tac și milioanele care în condițiile actuale au depozite – nu pentru a câștiga, ci pentru a-și proteja bruma de economii strânse cu greu de-a lungul anilor.

În pofida zgomotului generat de legea dării în plată câteva sute de mii fac hărmălaie, în timp ce milioane de oameni tac. Cu siguranță, nu se aplică sintagma shakespeariană mult zgomot pentru nimic. Fiecare problemă, fiecare durere, fiecare om are dreptul să fie ascultat. Dar ce să înțeleagă cel care zi de zi trudește să-și plătească datoriile, asumându-și, de fapt, responsabilitatea pentru propriile decizii, bune, rele, așa cum au fost ele? Cum să reacționeze el când vede că cel ce face zgomot, îndreptățit sau nu, primește ascultare, iar tăcerea și decența nu mișcă pe nimeni?

Unii zic că timpul se comprimă, eu spun că oamenii nu mai au răbdare. Nu își mai îngăduie să asculte, ca să fie ascultați. Unii își pierd răbdarea, pentru că pierd prea mult, uitând că cea mai mare pierdere este cea a decenței și a responsabilității. Alții, mai sangvini, vor răzbunare, ignorând că un gest necugetat se poate întoarce împotriva lor.

Soluția pare facilă, e ușor de vândut publicului. Copleșiți de zgomotul celor 32.000, ignorăm tăcerea milioanelor și, în final, plătim cu toții din buzunarul nostru, fie că avem credite, fie depozite.

În termeni mai “arizi” se numește hazard moral. Mai simplu spus este o invitație la indisciplină(contractuală), încurajarea neplății pentru obligațiile asumate, chiar și atunci când nu există dificultăți financiare sau motive temeinice. Și dacă într-o zi cineva ar propune ca nimeni să nu mai plătească taxele sau obligațiile către stat?

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.