Home Actualitate HALUCINANT. Avocatul Poporului UMBLĂ după „TORTURA” din spitale

HALUCINANT. Avocatul Poporului UMBLĂ după „TORTURA” din spitale

by MIR

Mai multe spitale COVID au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii si a pedepselor si tratamentelor inumane si degradante si a exercitarii fara discriminare a drepturilor si libertartatilor fundamentale„, informează Digi24.

Spitalelor  li se cere să trimită documente privind numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați. De asemenea, unitățile medicale sunt îndemnate să afișeze pliante speciale în spațiile de circulație în care cetățenii și angajații sunt informați că acel spital este monitorizat prin acest mecanism național, iar managerilor de spital li se explică faptul că sunt asimilate spitalele cu centre de detenție.

„Din punctul de vedere al chirurgului nu pot înțelege cum spitalul devine un centru de detenție, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu virusul și au salvat vieți par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătății mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum.

Nu este normal ca după o perioadă grea vine cineva să îți pună un stigmat de centru de detenție, iar tratamentul sub suportul torturii. Asta am înțeles. Vreau să consult un jurist, un drept internațional să văd ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură, iar noi acum trebuie să combatem acea tortură. Vreau ca unitățile sanitare să tragă un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății. Nu am primit sesizări de rele tratamente. Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar de tratament agresiv nu am avut.

Nu am văzut condiții de rele tratamente, în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură „, a declarat ministrul Nelu Tătaru la digi24.

Și Raed Arafat a explicat că aceastaămonitorizare se putea face invocand drepturile pacientilor.

Daca nu se revine pe treaba asta, o să determinati medicii să nu mai ia decizii și se va ajunge să luati (Avocatul Poporului – n.r.) decizii asupra lor, pentru că aici este vorba de decizii pe pacient și împreună cu pacientul și explicand pacientului. Deci asimilarea între un loc de tratament, un salon de tratament… medicul și pacientul a înteles că s-a asimilat spitalul cu un loc de detenție și cumva asta se lasa de înțeles. Putea să se meargă pe drepturile pacientului si sa vedem daca drepturile pacientului sunt respectate”, a spus Raed Arafat la digi24.

Raluca Alexandru, adjunct al Avocatului Poporului, a explicat de ce cer monitorizarea torturii în spitale.

„Noi am vrut prin această actiune să informăm pacientii ca au posibilitatea de a completa un chestionar intocmit de domeniul pe care il coordonez, direct pe site-ul Avocatului Poporului. Mai mult, am considerat ca prin solicitarea de afisare ca aceasta institutie este monitorizată, era normal să informăm acesti pacienți”, a declarat Raluca Alexandru.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.