Home Actualitate Glăvan: Era Orlando Teodorovici liberal? Așa s-ar părea, din moment ce acum guvernul Cîțu decide să procedeze exact la fel

Glăvan: Era Orlando Teodorovici liberal? Așa s-ar părea, din moment ce acum guvernul Cîțu decide să procedeze exact la fel

by George Avram
Decizia guvernului Cîțu de a kle lua profitul companiilor de stat, la fel cum a procedat și PSD, a primit reacția unui specialist. Bogdan Glăvan, de la Fondul Român de Contragarantare scrie pe Facebook că și Orlando Teodorovici a procedat la fel – Era Orlando Teodorovici liberal? Așa s-ar părea, din moment ce acum guvernul Cîțu decide să procedeze exact la fel. Iată postarea integrală:
”Însă nu am văzut nici un economist care să fie de acord cu transferarea practic a întregului profit al marilor companii de stat ca dividende la buget. Această practică este anti-economică. Repartizarea întruna de dividende înseamnă consum de capital. Cel mai bun exemplu despre consecințele consumului de capital este degradarea infrastructurii de termoficare din București; am ajuns să facem frigul și să ne spălăm la lighean, ca pe timpul lui Ceaușescu – de ce? – fiindcă în loc de investiții primăria a cheltuit bani pe consum: distracție și cadouri, pâine și circ pentru bucureșteni.
Este de notorietate faptul că oamenii așteaptă o eternitate să se conecteze la utilități. Suntem de râsul întregii planete din perspectiva dificultății de conectare la rețeaua de energie electrică (locul 157 în lume). Avem printre cele mai mari întreruperi de energie din UE. Părinții mei încearcă să se branșeze la gaze de un an de zile și încă nu au depășit stadiul de hârțogărie. Am putea să producem mai multă energie verde dar nu avem cum să o transportăm. Avem nevoie de investiții.
Statul este acționarul majoritar, proprietarul acestor coloși din energie. Ar trebui să impună companiilor să acționeze în direcția creșterii investițiilor. Dar ce face statul? Preia tot profitul realizat anterior la buget. Nu are nici o scuză pentru acest demers. Așa s-a întâmplat pe vremea lui Dragnea ani la rând, așa se întâmplă din nou acum. Hai să fim cinstiți: ce s-a întâmplat greșit pe vremea lui Dragnea sau Teodorovici nu poate fi considerat bun acum, doar fiindcă sunt “ai noștri” la guvernare.
Scuza a fost mereu, și înainte și acum, că în aceste companii se risipesc bani. Eu am tot declarat că firmele de stat au rezerve mari de eficiență. Dar ce treabă are asta cu distribuția de dividende, ce are sula cu prefectura? Dacă în companiile de stat se risipesc bani, atunci este treaba managementului să încheie cu risipa. Și dacă nu poate, atunci este treaba acționarului, a proprietarului, să numească alt management, mai performant. Asta dacă ținem cu tot dinadinsul ca statul să rămână proprietar.
Transgaz și Transelectrica, 58% de stat, se află în subordinea premierului. Acționarul-stat poate foarte simplu să elimine risipa, chiar în mod direct. Cum? Cu ocazia aprobării bugetului companiei. Dacă acționarul-stat, în intransigența lui, detectează că acolo se face risipă, că se plimbă lumea în țări exotice, că se dau bonusuri nemeritate, atunci poate foarte ușor să taie aceste cheltuieli cu pixul. De ce nu o face? De ce preferă să decidă repartizarea întregului profit ca dividende?
Fiindcă de fapt altul este interesul. Ca pe vremea lui Dragnea, interesul este preluarea banilor la buget, punct. Cum spunea chiar Dragnea, întrebat despre dividendele cerute în avans: “Tot timpul e foame de bani”, scrie Bogdan Glăvan pe Facebook.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.