România se zbate într-o mocirlă de indiferenţă şi lipsă de pregătire profesională, iar cea mai mare dramă a ţării este aceea că nu va mai putea, prea curând, să genereze un al doilea Ceauşescu.
Social-democraţii şi-au încercat muşchii, la mai puţin de un an înainte de alegeri şi au constatat că aceştia se cam lăsaseră, din cauza faptului că nu mai fuseseră încordaţi de mult timp. Deşi aflat la guvernare, PSD se dovedeşte incapabil de a-şi impune propriile politici, iar, din cauza faptului că a devenit şantajat şi şantajabil, prin dosarele penale care i-au fost deschise cu forţa, Victor Ponta nu mai este capabil să pună piciorul în prag. Pe de altă parte, alternativa la colosul PSD, care, pentru prima oară, pare să fi rămas fără specialişti şi fără o strategie coerentă de viitor, aproape că ne face să plângem. Evident, vorbim despre „noii” liberali, care se bat cu pumnii în piept cât sunt ei de buni şi cum vor reforma România, făcând „politică altfel”. Aproape că am vărsat o lacrimă, citind despre faptul că, în sfârşit, la Vâlcea, liberalii s-au decis că „altfel” înseamnă să
atragă, pe post de candidat la Primăria Râmnicului, un fost primar care a fost deja cazat la Colibaşi pentru că a luat şpagă din postura de şef al instituţiei unde se vrea înapoi, şef.

Liviu Dragnea pare incapabil să stabilească nişte strategii concrete de reformă a PSD, până şi regulamentul alegerilor interne fiind făcut pe genunchi, în ultima clipă. În schimb, liderul interimar are idei năstruşnice, de a băga pumnul în gura presei, pentru ca aceasta să nu-i mai „defăimeze social” pe auguştii noştri lideri politici. Ba chiar promite că va scăpa partidul de eticheta de „penal”, deşi el este, acum, cel vizat de procurorii DNA, după ce a transformat Teleormanul în propria feudă. Prima palmă politică importantă au primit-o social-democraţii la alegerile interne, unde sperau să îşi numere fără emoţii adevăraţii susţinători. În loc de asta, s-au trezit că, pentru a nu se face de râs, au fost nevoiţi să apeleze la tot felul de tertipuri pentru a scoate „poporul PSD” la vot.
Este clar că Alina Gorghiu şi Vasile Blaga nu pot fi, totuşi, alternativa politică mult-aşteptată de români, iar acest lucru se vede clar, prin faptul că avântul „noului PNL” este, mai degrabă, o opintire supraomenească, pentru a muta din loc un Lăstun prăpădit, parcat în curtea Cotroceniului.
Pentru liderii politici cu viziune, este foarte clar că nici unul dintre partidele de astăzi, nici chiar vocalul Traian Băsescu, specializat acum în miştocăreală pe internet, nu va putea mobiliza şi însufleţi voinţa populară, astfel încât să creeze o majoritate politică reală în România. Tocmai de aceea s-a apelat, în ultimii ani, la tot felul de asocieri electorale dubioase, cum a fost şi struţo-cămila USL, spulberată, însă, destul de repere de viforniţa alegerilor.
Viitorul poate fi unul singur, în această perioadă, de frământări sociale şi sărăcie din ce în ce mai accentuată, şi anume un partid care să fie în mod real de partea poporului, sau un fel de comunism ideal. Întoarcerea la comunism, aşa cum a fost el perceput în trecut,  nu va mai fi, însă, posibilă, tocmai pentru că istoria recentă a României nu a şters încă partea întunecată a acelei perioade, iar mulţi şi-o amintesc. Probabil, se va inventa altceva, o altă formă politică, aparent apropiată de oamenii de rând, dar, în realitate, apropiată de propriile idealuri. Dacă nu o vor găsi la timp, politicienii români au trista soartă de a fi şterşi, câr de curând, din cărţile de istorie.
Până atunci, însă, adevărata dramă a tuturor partidelor politice actuale este că nu îl mai găsesc pe „el”, pe prostul care să fi ajuns la conducerea ţării pornind de jos, şi care să aibă acel ideal, pentru care să muncească toată viaţa, de a transforma România în cea mai puternică ţară din Estului Europei, doar prin munca locuitorilor săi, şi nu prin milogeală la „înaltele porţi” străine. Da, exact, v-aţi dat seama, România caută de 26 de ani un nou Ceauşescu, după ce l-a împuşcat pe cel pe care l-a avut, şi nu reuşeşte să îl găsească. Între timp, ne pierdem vremea uitându-ne la ghiduşiile pe care le mai fac unii ca Dragnea, Blaga, Oprea, Băsescu sau Gorghiu pe la conducerea ţării, un fel de înghionteată în faţa blocului, pentru a obţine cel mai bun loc pe bancă.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.