Conform dezvăluirilor făcute în cadrul emisiunii „România în obiectiv” de la Realitatea TV, una dintre firmele care se ocupă de acest proces e controlată, prin interpuşi, de către omul de afaceri Sebastian Ghiţă.
Cozmin Guşă: Sebastian Ghiță controlează firma care numără voturile la alegerile prezidenţiale
Semnal de alarmă în ajunul alegerilor prezidenţiale. Scrutinul ar putea fi invalidat din cauza grupului SIVECO-ASSECO SEE responsabil de numărătoarea şi centralizarea voturilor. O spune consultantul politic, Cozmin Guşă. Conform dezvăluirilor făcute în emisiunea „România în obiectiv”, una dintre firmele care se ocupă de acest proces e controlată, prin interpuşi, de către omul de afaceri Sebastian Ghiţă. Acesta a dezminţit acuzaţiile, dar o sesizare în acest caz a fost făcută deja la Biroul Electoral Central de către unul dintre partidele implicate în campania electorală.
NUMĂRĂTOAREA VOTURILOR
Numărarea şi centralizarea voturilor la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie va costa anul acesta 7,9 milioane de lei cu TVA, contractul fiind atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, în urma unei negocieri fără anunţ de participare, asocierii formate din ASSECO SEE şi SIVECO România.
În ultimi ani, numărătoarea voturilor se face după același algoritm: voturile se numără buletin cu buletin, totalul per candidat se scrie într-un proces verbal. Apoi se scanează într-un sistem securizat de STS care cuprinde calculatoare şi scannere de la Institutul Naţional de Statistică. Datele sunt preluate mai apoi într-o aplicaţie care anunţă câştigătorul. Deși lucrurile par a urma același proces în ultimii 10 ani, Guvernul, la fiecare rundă de alegeri cheltuie aproximativ 1 milion de euro pentru un nou pachet informatic. Şi la alegerile prezidențiale din acest an se întâmplă la fel. Numărarea electronică a voturilor și pentru turul 1 și pentru turul 2 a fost câștigată de asocierea dintre ASSECO SEE şi SIVECO, pentru 1,8 milioane de euro. Contractul a fost atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, în urma unei negocieri fără anunţ de participare. Explicatia: guvernul a alocat prea târziu suma pentru alegeri, iar derularea unei licitaţii şi testarea aplicaţiei înainte de scrutin nu au mai fost posibile în timp util. Cea mai mare parte din suma de 1,8 milioane de euro merge pe întreținerea sistemului de numărare deja existent. Mentenanță pe care statul spune că nu şi-o permite pentru că nu are programatori bine pregătiţi și un aparat tehnic care să asigure peste tot în tara buna funcționare a aplicației electronice.
sursa- realitatea.tv