Home Actualitate De ce trenurile de dormit sunt reînviate în toată Europa

De ce trenurile de dormit sunt reînviate în toată Europa

by Ana Barb

În Europa, trenurile de dormit sunt din nou la modă. Desigur, țările europene au și infrastructura necesară, atât rețea de cale ferată, cât și trenuri moderne și rapide. Nu ca România, unde trenurile se târăsc pe șine ieșite din uz, în condiții rudimentare. Dar cine nu a visat la o călătorie cu trenul care să străbată mai multe țări, în care nu doar să dormi în condiții excelente, ci să te bucuri și de conexiune excelentă la internet, zona de restaurant și relaxare civilizate.

BBC a realizat un reportaj cu o tânără din Stockholm, în vârstă de 33 de ani, care călătorește în mod regulat cu trenul, nu doar pentru a-și vizita familia în Luxemburg, ci și la destinațiile ei de vacanță.

Ea preferă călătoriile cu trenul în detrimentul zborului, deoarece sunt pur și simplu mai plăcute, în special serviciile de dormitoare. Desigur, ea menționează și avantajele de mediu.

„Este mult mai distractiv”, spune doamna Senninger. „Întâlnești mai mulți oameni și ai mai multe conversații interesante.”

Trenul de noapte SJ are nouă vagoane și o capacitate de transport de 400 de pasageri. Dan Olofsson, șeful serviciilor licitate la SJ, spune că noul serviciu a fost propus de guvernul suedez, ca soluție mai bună pentru călători, cum a fost și trenul de noapte între Suedia și Germania.

Serviciul este alimentat de energie regenerabilă, iar Olofsson spune că este folosit de obicei de suedezi pentru a le conecta la alte servicii feroviare din Hamburg.

De la sfârșitul lunii mai, European Sleeper va rula trenuri de trei ori pe săptămână, fiecare tren având capacitatea de aproximativ 500 de persoane.

European Sleeper intenţionează să-şi extindă ruta spre Praga, capitala Cehiei, începând cu anul viitor.

Compania intenționează să extindă ruta către Berlin din aprilie.

„Sunt un mare fan al nopții trenurilor”, spune cofondatorul European Sleeper Chris Engelsman. „Este aventuros, romantic și eficient”.

Listele de călătorie vor putea conține și destinații de la Viena la Kiev și de la Milano la Sicilia, calatorie care include și o plimbare cu barca. „Vărbătoarea începe când te urci în tren”.

Foto-BBC, Trenurile de dormit Nightjet urmează să își mărească frecvența în cursul acestui an

facebook sharing button
messenger sharing button
print sharing button
sharethis sharing button

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.