Home Actualitate Cotcodacul de la Cotroceni

Cotcodacul de la Cotroceni

by Mirela Manu

Avem, la Cotroceni, desigur, o găină care se crede mai ceva decât cea cu ouăle de aur din poveste. Uitând, în ultimul timp, de ouăle cam galbene pe care liberalii i le-au dat spre păstrare, un simplu cotcodac a fost suficient pentru ca găina să rămână cam fără pene, şi într-un singur picior, obicei prost împrumutat, de altfel, de la cocoşul roşu care patronează ferma de animale.

Greu de imaginat că întregul scandal de la Cotroceni, dare le dă deja fiori chiar şi babelor nonagenare din cătunele uitate ale României s-a putut întâmpla pentru numai … un miliard de lei vechi, bani pe care Klaus Iohannis urma să îi primească, în urma controversatei majorări a salariilor demnitarilor.

În această poveste, Gabriel Oprea pare să fi fost adus „la matcă” de PSD, şi folosit pe post de momeală politică, unsă cu miere, pentru „augusta” familie prezidenţială, ahtiată după lux şi călătorii costisitoare. Să ne explicăm, însă. Fără ordonanţa lui Oprea, despre care Victor Ponta se preface că nu a ştiut nimic, de parcă nu doar genunchiul, ci şi gândirea i-ar fi fost afectată de ligamentele rupte, Klaus Iohannis s-ar fi ales oricum cu salariul majorat, doar că acest lucru s-ar fi întâmplat, aşa cum era şi normal, după 1 ianuarie 2016, când asemenea majorări ar fi fost cuprinse şi în buget. Gabriel Oprea şi consilierul prezidenţial Dan Mihalache s-au „scăpat”, însă, afirmând că Ponta nu doar că ştia despre manevra cu ordonanţa, ba chiar discutase aspectul şi cu preşedintele Iohannis. Se elucidează, în acest fel, şi motivul pentru care Ponta trebuia neapărat să plece cât mai departe
posibil de România pentru operaţie, ba chiar şi motivul pentru care l-a ales tocmai pe Oprea, din tot guvernul social-democrat, pentru a-i lua locul.

Într-un fel, şi Oprea, dar şi Iohannis au fost păcăliţi de această manevră, adică au căzut pe bec în faţa populaţiei, doar că Gabriel Oprea nu prea are ce pierde din această afacere, electoratul său şi al UNPR fiind aproape inexistent. Cel şifonat rău, şi rămas fără pene, cu această ocazie a fost, mai degrabă, iubitorul de lux Iohannis, care ne-a cam luat prin surprindere, în ultimele luni, cu gusturile sale luxoase, care nu prea rezonează cu o ţară unde mulţi nu au încă electricitate în bordei. Ponta şi ai lui au profitat din plin de slăbiciunea familiei prezidenţiale pentru bani şi lux. Abia instalat în funcţie, Iohannis şi-a cam dat arama pe faţă. Mai întâi, s-a arătat nemulţumit de aspectul interior al palatului Cotroceni, de absenţa unui restaurant, după care şi-a dat seama că nu are o limuzină de lux la scară, ba chiar un elicopter sau avion personal, după cum a văzut că au preşedinţii SUA,
fără îndoială în filmele de acţiune unde aceştia sunt punctul central de interes pentru terorişti. Aşa ceva era, deja mult sub aşteptările augustului nostru preşedinte, care este acum foarte ocupat să caute compania familiilor regale din Europa, mai multe decât să rezolve problemele ţării pe care o conduce. Au urmat vacanţe exotice de relaxare prin Florida sau Madeira, plimbări la Milano, Vatican sau la festivalul de la Salzburg, în curînd, ba chiar şi scene violente, atunci când „prima doamnă” nu a putut coborî din avion, la o întâlnire oficială, pentru că, pur şi simplu, Iohannis nu anunţase că aceasta va face parte din delegaţie. Mai nou, Traian Băsescu, cel de care începem deja să ne fie dor, ne spune că în reşedinţa preşedintelui s-au investit peste două milioane de euro, dar mai vedem şi la televizor că prima doamnă şi-a asigurat serviciile unor designeri şi stilişti de top, sau că ia acum
lecţii private de tenis. Este un scenariu foarte îngrijorător, dacă ne gândim că avem de-a face doar cu primele luni din lungul mandat de cinci ani, al lui Klaus Iohannis.

Ocupat cu aceste activităţi savante, preşedintele a cam uitat de ouăle liberale, care i-au fost date în grijă, înainte de alegeri, să le şină la loc cald şi, atunci când va veni momentul, să le facă să eclozeze, astfel încât, din Blaga, Videanu, Gorghiu sau alţii să iasă nişte mici clone, gen Bleguţu, Videnuţu şi Alinuţa cea cuminte. Până la figura cu ordonanţa, povestea clandestină de dragoste dintre Iohannis şi Ponta părea să meargă bine, ba chiar se dezvolta ca un veritabil concubinaj politic, dat fiind că înţelegerile dintre cei doi au rămas, până acum, oarecum secrete.

De-o dată, scuturat bine de ultimele evenimente, Iohannis atacă şi el, furibund, deşi, de la Palatul Victoria se aude mai degrabă un fel de cotcodăcit stins. El solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care se instituie indemnizaţia specială pentru parlamentari, la pensionarea acestora. Vineri, 10 iulie, el a trimis spre reexaminare, completarea Legii nr. 96/2006, prin care se instituia o indemnizaţie pentru limită de vârstă deputaţilor şi senatorilor. În încercarea de a-şi lua revanşa faţă de Victor Ponta şi PSD, Iohannis s-ar putea ca, din greşeală, să facă primul lucru bun pentru poporul român, şi anume să îi lase atât pe demnitari, cât şi pe parlamentari să stea în colţul lor, nu să ne trezim cu ei jucând pe masă, de bucurie că, după ce au frecat menta pe la Bucureşti vreo câţiva ani se aleg cu pensii sau indemnizaţii prea grase pentru un buget atât de slab.

În acelaşi mod, ne gândim că şi găina, dar şi cocoşul roşu ar trebui să fie băgaţi de cineva la locul lor, adică în coteţ, aşteptând cuminţi ca mâna poporului să îi scoată de acolo, în fiecare dimineaţă. Prea şi-au luat nasul la purtare, în ultima vreme, crezând că tot ce zboară li se cuvine lor, iar prostimea să trăiască la fel de rău ca şi până acum, ce ne pasă nouă de ea?

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.