Astăzi se împlinesc 102 ani de la nașterea Seniorului.

Corneliu Coposu nu a fost nici președintele României, nici ministru, nici academician. Nu a beneficiat de nici unul din avantajele pe care le au acum mai marii zilei. Nu a avut girofar, nu a stat într-o casă de protocol, construită de Ceaușescu, nu s-au oprit coloanele de mașini atunci când a trecut el, nu a avut SPP-iști.

Cu toate acestea, el a fost adevăratul conducător al României. A fost și președinte, și ministru, și academician la un loc. Tocmai de aceea, în ziua de 11 noiembrie, ziua în care a plecat, s-a așternut neliniștea peste România.

Seniorul, cum i se mai spunea lui Corneliu Coposu, era garanția că cineva se luptă pentru ca România să nu mai derapeze, ca România să devină o țară liberă și democratică.

Corneliu Coposu a fost adevăratul conducător al României, un patriot, un om al datoriei, un om bun și generos, care s-a dăruit pe sine poporului român.

Corneliu Coposu nu a fost numai unul dintre cei mai tenaci dizidenți din Europa de Est, ci și un lider politic cu viziune, care a marcat cu pecetea sa viața politică a României, simbolizând lupta împotriva comunismului și fidelitatea față de Regele Mihai, pentru revenirea căruia nu a încetat să pledeze.

Lupta sa de decenii, personalitatea sa i-au conferit o autoritatea morală asupra întregii opoziții, dar și asupra puterii. Și lucru aproape imposibil, a reabilitat conceptul de om politic.

Îmi amintesc cuvintele ambasadorului Franței la București, Bernard Boyer – „A murit azi dimineață și deja mi-e dor de el!”

Așa simțeam toți cei care l-am prețuit și respectat.

Corneliu Coposu a plecat puțin, așa cum au titrat ziarele în acea zi. Sper ca spiritul lui să dăinuie si să nu uităm că dacă am avut un Corneliu Coposu, atunci mai avem o șansă.

Declarații ale Seniorului

„Mi-am făcut un examen de conștință. Am trecut în revistă toate suferințele și mizeriile prin care am trecut de-a lungul pușcăriilor, anilor de detenție și persecuțiile post – penitenciare. Și cred că aș opta pentru același destin. Cred că destinele noastre sunt scrise dinainte. Eu nu sunt fatalist, dar dacă mi s-ar ridica în față aceleași alternative, ceea ce aș alege ar fi tot trecutul pe care l-am trăit și pe care l-aș repeta cu seninătate”. CORNELIU COPOSU

„Deceniile de comunism au făcut mai mult rău României decât au făcut cele două războaie mondiale la un loc, întrucât acestea nu i-au denaturat spiritualitatea”. CORNELIU COPOSU

Articol republicat

loading...

1 COMENTARIU

  1. Bunul Dumnezeu mi-a ingaduit posibilitatea de a-l cunoaste, de a-l vedea indeaproape si de a-i sorbi cuvintele. Minutele petrecute la conferintele de presa ori orele in care Seniorul depana amintiri valoaroase din trecutul Partidului National Taranesc sau chiar din viata sa politica personala au fost daruri pretioase si rare.
    Rareori se gaseste un om cu o memorie atat de ascutita dublata de o inteligenta sclipitoare!…
    Corneliu Coposu a fost un Urias Om care a trait cu demnitate si discretie si care a nutrit o iubire profunda, subtila, discreta pentru Neamul Romanesc.
    Dumnezeu sa-l odihneasca in pace iar amintirea lui sa ne intareasca!
    Asa sa ne ajute Dumnezeu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.