Maxim Şevcenko este jurnalist, membru al Consiliului pentru dezvoltarea societăţii civile şi drepturilor omului pe lângă preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Într-un interviu oferit pentru postul de radio a RIA Novosti, Maxim Şevcenko a fost întrebat cu ce se vor termina protestele de la Chişinău. Şevcenko a declarat că Republica Moldova este o temă foarte interesantă. Potrivit jurnaliştilor, atunci când vorbim despre Moldova, în primul rând trebuie să ţinem cont de faptul că aceasta e o ţară ortodoxă. Moldovenii sunt un popor foarte apropiat de cetăţenii Federaţiei Ruse, deoarece, potrivit lui Şevcenko, milioane de moldoveni locuiesc şi lucrează în Rusia. Şevcenko vorbeşte eronat că miliardul de euro ar fi fost furat din bugetul de stat, ceea ce ar însemna o pătrime din bugetul de stat al Republicii Moldova. „Nu înţeleg cum Repubilca Moldova poate rămâne asa de săracă având un popor atât de muncitor”. Un lucru care trebuie luat în consideraţie este faptul că o „parte considerabilă a cetăţenilor vrea unirea cu România”. „Reunificarea Crimeei cu Rusia a creat un precedent pentru multe state din Europa. Uniunea Europeană se va împotrivi acestor fenomene, deoarece dacă Crimeea este o excepţie, atunci Crimeea şi Moldova este o legitate. Apoi Kosovo va dori să se unească cu Albania. Consider că asemenea lucruri trebuie să fie decise în cadrul unor referendumuri. Am sustinut intrarea Crimeei în componenţa Rusiei, acum locuitorii peninsulei trăiesc mai bine”, subliniază jurnalistul. Un argument pentru unirea Moldovei cu România este este faptul în aceste state locuiesc un singur popor, care vorbeste aceeaşi limbă. „Diferenţa dintre limbi este ca deosebirea dintre dialectul rus sudic, crimeean şi nordic”. Unirea Republicii Moldova cu România ar putea să se producă în urma unui referendum, spune consilierul lui Putin. Totodată, Transnistria ar trebui să-şi capete independenţa, după care sa organizeze un referendum privind intrarea în componenţa Federaţiei Ruse.

„Transnistria poate exista ca regiunea Kaliningrad. Aşa ne vom îmbunătăti relaţiile cu popoarele român şi moldovean”.

Totodată, dacă Republica Moldova se va uni cu România, sancţiunile împotriva Crimeei vor părea absurde. Această unire va legitima intrarea Crimeei în componanţa Rusiei.

„Nu sunt împotrivă ca unirea Moldovei cu România să se decidă în cadrul unui referendum. Poporul prieten român a fost aliatul nostru în războiul din Balcani împotriva Turciei, la Plevna. Noi uităm mereu că acolo au murit nu doar ruşii, dar şi românii. Ei au fost fraţii noştri în timpul Primului Război Mondial. Da, ei au venit pe teritoriul Uniunii Sovietice, fiind influenţaţi de Hitler, fiind şantajaţi de el, iar fasciştii români au făcut mult rău şi au adus multă suferinţă. Însă în anul 1944 ei şi-au ispăşit vina, deoarece armata română a luptat de partea Uniunii Sovietice împotriva Ungrariei fasciste şi Germaniei. Atunci au murit sute de mii de români. Românii nu sunt vrăjmaşii noştri. Suntem de aceeaşi credinţă, ortodoxă”, conchide Maxim Sevcenko.

Citeste mai mult: adev.ro

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.