Home Actualitate Ciolos, zdrobit intre PSD si PNL

Ciolos, zdrobit intre PSD si PNL

by Sorin Rosca Stanescu
Mai intai, cele doua partide au creat criza politica. Apoi, au consimtit la un compromis. La un Guvern de tehnocrati. Iar acum, in disputa lor privind alegerile locale zdrobesc, literalmente, noul Executiv. Ce poate si ce nu poate sa faca Ciolos?

Daca PSD ar fi dorit, ramanea la guvernare. Cu sau fara Victor Ponta. Era foarte simplu. Dar ideea unei retrageri strategice a fost mai ispititoare. Daca PNL vroia sa formeze o noua majoritate pentru a prelua guvernarea, o putea face. Dar si-a facut socoteala ca vin alegerile. Si, pana atunci, ar fi adunat mai mult critici, decat victorii. Si astfel, PSD si PNL au facut un blat. Rezultatul este asa-numitul Guvern de tehnocrati.

Legea alegerilor locale intr-un singur tur de scrutin putea fi schimbata la pachet cu instalarea Guvernului Ciolos. Concret, era timp suficient pentru a fi promovata o lege in Parlament. Si daca asa ar fi stat lucrurile, atunci, intrucat mai ramanea suficient timp pana la alegeri, o asemenea initiativa nu ar fi contravenit, nici deciziilor Curtii Constitutionale, nici recomandarilor Comisiei de la Venetia si nici bunul simt.

A schimba legea pe ultima suta de metri nu reprezinta altceva decat un atac grav la adresa democratiei. Indiferent pe ce cale este operata o asemenea schimbare. Si indiferent de argumentele, mai mult sau mai putin pertinente, care o sustin.

Desigur, PNL este interesat sa schimbe regula jocului. Dincolo de ceea ce afirma fruntasii acestui partid, ratiunea precipitarii spre schimbare consta in faptul ca alegerile intr-un singur tur de scrutin vor aduce o pierdere considerabila de primari si consilieri. Eu unul, si, evident, nu am fost singurul, am avertizat, de mult timp, acest partid ca asta urmeaza sa se intample si ca singura solutie rationala care mai ramane o reprezinta un sistem de aliante ale tuturor partidelor de dreapta, pentru fiecare localitate in parte. Si asta chiar daca liderii respectivelor partide vor inghiti cu noduri asemenea intelegeri. Se pare ca nu ne indreptam catre un astfel de deznodamant. Pana una-alta.

Si asa s-a ajuns in situatia in care PNL bate din picior. Si il ameninta pe presedintele Klaus Iohannis. Cu abandonarea. Iar pe Dacian Ciolos cu ex-comunicarea.

Si ce sa faca in aceste conditii Dacian Ciolos? Este un premier care a ajuns acolo unde se afla ca rezultat al unui compromis destul de fragil. Compromisul poate fi oricand rupt. Printr-o motiune de cenzura. Pe de alta parte, autointitulandu-se drept tehnocrat, aflat in fruntea unui Executiv tehnocrat, Dacian Ciolos isi recunoaste limitele constitutionale. Si morale. Guvernul sau nu poate juca ca un Guvern politic. El este obligat sa administreze Romania, tinand-o pe linia de plutire, pana la alegeri si sa organizeze asa cum trebuie respectivele alegeri. Si cum trebuie? In primul rand, fara a proteja o parte sau alta.

Si ce nu mai poate face Guvernul Ciolos? El nu se poate comporta ca un Guvern politic. Deci, nu poate, sub nicio forma, sa schimbe, din mers, legea alegerilor locale, sub pretextul, de altfel corect, ca in doua tururi cetatenii sunt mai bine reprezentati, dar favorizand, in mod clar, PNL si defavorizand, la fel de clar, PSD. Nici macar daca Guvernul Ciolos ar fi fost un Guvern politic nu ar fi avut voie sa schimbe, printr-o ordonanta de urgenta, o lege organica. Si cu atat mai putin sa-si asume raspunderea, obligand Parlamentul, fie sa il demita, fie sa inghita galusca.

Guvernul Ciolos iese mai mult decat sifonat din aceasta afacere. Iese de-a dreptul strivit. Intre PSD si PNL. Daca face ce vrea PNL, comite un act grav de incalcare a regulilor democratice. Si de aruncare fatisa in derizoriu a tot ceea ce a mai ramas viabil in Legislativ. Si asa, in paranteza fie spus, numarul mare de ordonante de urgenta date chiar in aceasta saptamana de Executiv reprezinta o batjocura la adresa Parlamentului. Daca, dimpotriva, Ciolos nu face nicio tentativa de schimbare a legii, cade in dizgratia PNL. Si va fi lovit din aceasta directie. Ajungand in situatia in care sa-si cerseasca sustinerea de la PSD pentru a rezista pana la sfarsitul acestui an. Si nici aceasta nu este o solutie buna. Dimpotriva. Este tot o solutie rea.

sursa- corectnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.