Sute de mii de ucraineni protesteaza la Kiev de mai bine de 3 luni, chiar și pe un ger năprasnic, si-n toata Ucraina impotriva presedintelui Yanukovici si fata de apropierea tarii de Rusia.

Printre acestia si liderii partidelor de opozitie. Cine sunt liderii care au stat in mijlocul protestatarilor in ultimele 3 luni?

De la boxeurul din ring, la parlamentarul care manifesteaza in strada

De departe una dintre figurile opozitiei care a iesit cel mai mult in evidenta este cea a fostului boxeur campion mondial Vladimir Klitschko, devenit intre timp parlamentar si sef de partid in opozitie (cu circa 10% din mandate in Rada ucraineana).

Klitschko este liderul partidului Aliantei Democrate Ucrainene pentru Reforma (UDAR), un partid fondat in 2010 (pe structura unui alt partid) si care are o platforma pro-europeana si de lupta impotriva coruptiei.

Kilitschko, un sustinator ferm al apropierii Ucrainei catre UE, potrivit hotnews.

Suplinitorul Iuliei Timoshenko la conducerea principalului partid de opozitie

Arseniy Yatsenyuk, unul din liderii partidului Uniunea ucraineana „Patria”, cel mai mare partid de opozitie si care o are in frunte pe Iulia Timoshenko (aflata in inchisoare), este alta figura politica regasita constant printre protestatarii din capitala Ucrainei.

Yastenyuk, fost membru in guvernul de dupa Revolutia Portaocalie si fost sef al Parlamentului in anii urmatori, a refuzat nominalizarea sa ca premier de catre Ianukovici in 2010. „Nu vreau sa fiu premier intr-o coalitie de comunisti”, zicea pe atunci Yatseniuk.

De-a lungul timpului, Yatseniuk si-a exprimat ferm pozitia ca nu doreste ca limba rusa sa fie a doua limba oficiala de stat si ca viitorul pentru Ucraina trebuie sa fie integrarea in Uniunea Europeana.

Politicianul de extrema dreapta, pro-NATO, critic fata de UE si total impotriva Rusiei, „cel mai mare pericol pentru Ucraina”

Oleh Tyahnybok, al treilea lider din cadrul coalitiei de opozitie conduce partidul Uniunea ucraineana „Libertatea” si de-a lungul timpului a fost considerat pe scena politica drept un reprezentant al extremei dreapta. In timpul mandatelor sale in parlament, Tyahnybok s-a opus constant declararii limbii ruse ca a doua limba oficiala in stat si a cerut lustrarea fostilor comunisti sau colaboratori ai fostelor structuri de securitate.
In pozitiile sale politice de-a lungul timpului, Tyahnybok nu s-a ferit sa-i numeasca pe rusi drept o forta de ocupatie, dar a avut si unele declaratii caracterizate de unii ca fiind impotriva evreilor. In apararea sa, Tyahnybok a declarat ca nu este antisemit, ci mai degraba pro-ucrainean.

Sondaje recente din luna februarie sustin ca daca Tyahnybok ar candida la prezidentiale impotriva lui Ianukovici ar primi circa 54% din sufragii.ntru Ucraina”, scrie hotnews.

foto- hotnews.ro

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.