Cine apara Biserica Ortodoxa Romana? Cum s-a intamplat ca aceasta sa ramana ultima reduta care apara natiunea romana? Cine si de ce a vulnerabilizat, pe rand, toate institutiile pe care se sprijina un stat national? Si, mai ales, care este secretul invincibilitatii Bisericii? |
Victoria Partidului Nationalist Extremist al Marine Le Pen, in Franta, ar trebui sa puna pe ganduri intreaga lume. Inclusiv lumea romaneasca. Atunci cand vulnerabilizezi o natiune, distrugandu-i metodic identitatea, in numele unei pretinse planete fara frontiere, societatea poate sa cada usor in cealalta extrema. Si acest pericol poate exista, in viitor, si pentru Romania. Pana una-alta, noi ne aflam intr-o situatie limita. O bomba cu ceas, cea a deznationalizarii, a distrugerii sistematice a institutiilor pe care se sprijina statul suveran, ticaie din ce in ce mai alarmant. Rand pe rand, au fost vulnerabilizate presa, sindicatele, Parlamentul, Executivul, Armata – ordinea de mai sus este aleatorie – iar din angrenajul care sustine natiunea nu a mai ramas in picioare decat Biserica Ortodoxa. Care, acum, iata, este atacata si ea de aceleasi institutii, de aceleasi persoane, de aceleasi grupuri de interese, care, rand pe rand, au demonizat si vulnerabilizat celelalte institutii.
Pentru a pune un diagnostic corect si pentru a identifica o solutie eficienta, este necesar ca, in prealabil, sa raspundem la intrebarea: ”de ce?”. Si pe cale de consecinta, la intrebarea: “cine?”.
Ma numar printre cei care l-au acuzat pe Traian Basescu, inca din primul an de mandat, ca acesta incearca, din rasputeri, sa demanteleze statul. Sa-i distruga institutiile. Am facut nenumarate demonstratii in acest sens. Si am pus actiunea lui pe seama dorintei atavice de putere. De popularitate. Pentru a avea el insusi mai multa credibilitate, Basescu a crezut de cuviinta ca trebuie lovit in credibilitatea tuturor persoanelor si institutiilor care beneficiau de ea. Si am avut dreptate. Dar Basescu a fost doar una dintre fortele malefice.
Multi au observat, am observat si eu, cum, refacandu-se din cenusa fostei securitati, noua securitate, transformata in mai multe servicii si conectata, de data asta, nu la Moscova, nu la un Comitet Central, ci direct la Washington, a acaparat tot mai multa putere, intr-un mod exponential. Pe masura cresterii importantei geostrategice a Balcanilor, in general, si a Romaniei, in special. Cu conditia sa fie disciplinata in raport cu partenerii euro-atlantici, conditie onorata indiscutabil, noua securitate a fost lasata sa-si faca de cap in interior. Si astfel, acaparand din ce in ce mai multa putere, a lovit, instinctiv si inevitabil, in institutiile statului national. S-a dovedit corecta si aceasta abordare. Exista si teoria, din nou corecta si ea, ca, pe masura reconfigurarii polilor de putere la nivel planetar, tensiunile intre state devin din ce in ce mai mari, iar intre blocurile de state rivale apar asa numitele zone de maxim interes, extrem de sensibile. Astfel Romania, dintr-o necesitate geostrategica, a fost silita sa cedeze, treptat, suveranitate si, in schimbul realitatii ca pentru prima data in istorie face parte din cea mai puternica alianta militara, sa se transforme intr-un stat santinela si drona, totodata. Militarizandu-se. Ori militarizarea, ce inseamna altceva decat diminuarea importantei si puterii institutiilor civile. Cum spunea, si aceasta teorie se confirma.
In fine, mai recent, in special de catre analistul Adrian Severin, este lansata teza conform careia o alta forta, la fel de importanta, a exercitat presiuni, in sensul demantelarii tuturor institutiilor pe care se sprijina natiunea romana, incluzand aici si institutia capitalului autohton. Este vorba de marile corporatii, multinationale sau nu, dar care, incet si sigur, au tendinta de a acapara din ce in ce mai multa putere si de a conduce, in mod disimulat, lumea. Prin intermediul unor institutii suprastatale, cum ar, fi de pilda, Uniunea Europeana. Si aceasta teza sta in picioare, fie si numai daca ne gandim cum a fost deznationalizata, mai intai economic si, apoi, sub alte aspecte, aceasta tara si in folosul cui. Cum de am devenit un furnizor de mana de lucru ieftina, o piata de desfacere si un furnizor de materie prima la pret scazut? De ce capitalul national, privat sau de stat, a fost hacuit, ponderea sa ajungand astazi la un procent nesemnificativ?
Vedem, deci, cum s-au aliniat planetele, astfel incat mai multe forte sa exercite concentric un asalt de durata impotriva natiunii romane.
Si daca, rand pe rand, toate institutiile au cazut, cum se face ca Biserica Ortodoxa, lovita si ea printr-un asalt de ultima ora, are capacitatea de a rezista? Pai cum sa nu reziste Biserica noastra cand ea este parte a unei identitati religioase, spirituale, culturale si statale, care nu mai poate fi distrusa de nimeni si nicicand. Biserica ne-a pus in mana si in suflet, nu numai cuvantul Domnului, ci si cartea de citire pe care, de altfel, a si tiparit-o, creand primele scoli si indrumand formarea celor mai importante meserii care dainuie si astazi. Biserica a pus piatra de temelie, alaturi de cativa domnitori vrednici, si primei uniri de la Alba Iulia si celorlalte acte de unire din 1918, care au culminat cu unire Ardealului cu Romania independenta. Si apoi a rezistat celei mai mari lovituri date de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a secularizat averile manastiresti, care nu erau decat rezultatul unor donatii cumulate. A trecut Biserica cu bine, ramanand independenta de Moscova si autocefala, si de perioada stalinista si de prigoana comunismului autohton. A rezistat si tranzitiei care a zguduit intreaga societate romaneasca. Mai mult decat atat. A reusit ca, in aceasta perioada, sa refaca lacasele de cult, multe dintre ele veritabile capodopere, piese rare ale patrimoniului nostru national. Sa multiplice cuvantul Domnului si in comunitati care s-au extins in ultimele decenii, fara a avea bisericii inauntrul lor.
Cum ne-am putea oare imagina ca prin masuri arbitrare ori prin atacuri murdare, unele chiar scelerate, Biserica Ortodoxa Romana ar putea fi clintita din locul ei si maturata de curentul unor schimbari, pana la urma, efemere?
Bomba cu ceas va fi oprita de milioanele de romani credinciosi. Care stau aliniati in spatele bisericilor.