Home Actualitate Ce trebuie să ştii când îţi bate la uşă „omul de la gaze“

Ce trebuie să ştii când îţi bate la uşă „omul de la gaze“

by I. B.

Românii sunt sfătuiţi să legitimeze şi să verifice documentele celor care se prezintă la uşă ca fiind „de la gaze“ pentru verificarea instalaţiei sau pentru revizie, evitând astfel pătrunderea în locuinţă a unor persoane neautorizate şi furtul de obiecte sau de bani, scrie Adevărul.

Mai multe furturi din locuinţe au fost raportate după ce presupuşi angajaţi care se prezintă „de la gaze“ au fost lăsaţi de către proprietari să intre în locuinţe. „Adevărul“ vă prezintă ce trebuie să faceţi atunci când echipele de verificare se prezintă la uşă.

Odată cu liberalizarea activităţilor de revizii şi verificări la instalaţia de utilizare a gazelor naturale au apărut o multitudine de societăţi care au ca obiect de activitate prestarea acestui tip de servicii. De acest lucru, dar şi de lipsa de informare a populaţiei, profită însă şi indivizi care nu au nicio legătură cu activitatea în cauză. Prin simpla prezentare „Suntem de la gaze!“, le este permis accesul în locuinţe, unde, sub o formă sau alta, reuşesc să sustragă bunuri sau bani, potrivit datelor de la Poliţie, arată reprezentanţii SEA Complet, companie de servicii înfiinţată în 2014, cu acţionari E.ON România şi Adrem Invest.

Aceasta avertizează că există şi o altă categorie de aşa-zişi meşteri care „mimează“ executarea lucrării, după care emit o chitanţă şi solicită plata pe loc a serviciului. „Ca sfat, recomandăm ca în momentul în care la uşa consumatorului se prezintă persoane care se recomandă ca fiind «de la gaz», să li se solicite legitimarea, dar şi prezentarea documentelor aferente în baza cărora efectuează serviciile de verificare sau revizie“, au arătat reprezentanţii companiei, la solicitarea „Adevărul“. Orice societate care prestează astfel de activităţi trebuie să fie autorizată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În alte ocazii, consumatorii sunt momiţi cu promoţii şi apoi înşelaţi. „Există societăţi care se folosesc de naivitatea cosumatorului şi anunţă prestarea activităţilor de verificare la instalaţia de gaz cu titlu gratuit, fiind solicitate sume de bani «doar dacă se observă defecţiuni». Şi în cele mai multe cazuri, instalaţiile «sunt defecte»“, potrivit SEA Complet.

Potrivit legislaţiei actuale, verificarea şi revizia instalaţiilor sunt obligatorii. Normele ANRE precizează că verificarea tehnică a instalaţiilor se face în mod obligatoriu la o perioadă de maximum doi ani, iar revizia la cel mult zece ani. Acestea sunt necesare pentru funcţionarea optimă a instalaţiei de gaze şi a centralelor termice, dar şi în vederea evitării unor eventuale accidente.

Verificarea instalaţiei presupune inspecţia arzătoarelor, a garniturilor de etanşare, a conductelor, dar şi a aparatelor de măsurare, control şi reglare. De asemenea, mai presupune şi verificarea răsuflătorilor şi căminelor, plus controlul documentelor. Revizia presupune, în plus faţă de verificare, efectuarea probei de etanşeitate a întregii instalaţii şi proba de rezistenţă. Fiind o investigaţie mai complexă, revizia înlocuieşte verificarea. Spre exemplu, dacă ultima revizie a fost realizată în anul 2005, iar ultima verificare în 2013, în acest an nu mai este necesară realizarea ambelor operaţiuni, ci doar efectuarea reviziei.
Este bine de ştiut că refuzul efectuării verificărilor sau a reviziei pot duce la sistarea alimentării cu gaze de către compania de distribuţie. Atât verificarea instalaţiei cât şi revizia sunt servicii contra cost. De cele mai multe ori, efectuarea acestor servicii se achită pe loc, însă există şi variaţii. Spre exemplu, în cadrul SEA Complet, factura se emite în 30 de zile de la prestare şi se poate plăti în termen de 30 de zile.

Ce facem dacă simţim miros de gaze   În cazul în care se simte în locuinţă miros de gaze naturale, experţii recomandă luarea imediată a următoarele măsuri: – se sting toate focurile; – se deschid toate uşile şi ferestrele; – nu se aprinde nici o sursă de foc; – nu se manevrează aparate electrice; – nu se doarme în astfel de încăperi; – se anunţă imediat operatorul licenţiat de distribuţie.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.