Home Lifestyle Ce se întâmplă dacă mănânci ouă fierte la micul dejun?

Ce se întâmplă dacă mănânci ouă fierte la micul dejun?

by Ana Barb

Oul reprezintă o sursă importantă de proteine, lipide, vitamine liposolubile A, D şi E cu efect antioxidant, minerale (fosfor, calciu, fier) şi oligoelemente. Toate acestea cu un conţinut caloric scăzut, de doar 80 de calorii la un ou de mărime medie. Aceste calorii pot fi „furate”, de exemplu, din numai 40 de grame de carne, 20 grame de brânză ori 150 ml de lapte.

Iată câteva beneficii ale ouălor pentru sănătate şi frumuseţe:

  • Oul este un super-aliment deoarece conţine numeroase substanţe nutritive cu rol esenţial în menţinerea stării de sănătate (vitamina A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc)  şi acizi graşi Omega 3 (care au rol important în reducerea inflamaţiilor în organism, cu precădere la nivelul vaselor de sânge şi încheieturilor), prevenind afecţiuni precum osteoartrita sau bolile cardiace.
  • Cresc nivelul de colesterol sănătos, aşa-numitul HDL, scăzând astfel riscul de boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale.
  • Ajută la dezvoltarea creierului în stadiul intrauterin şi favorizează creşterea armonioasă a copiilor datorită prezenţei colinei (100 mg /ou) şi a acidului folic, motiv pentru care este frecvent recomandat consumul de ouă în timpul sarcinii. În plus, colina din ouă se pare că ar avea rol de protecţie împotriva anumitor forme de cancer, în special cancer de sân.
  • Protejează vederea şi previn afecţiunile oculare graţie conţinutului de luteină şi zeaxantină din gălbenuş, substanţe puternic antioxidante care ajută la fixarea retinei. Studiile au demonstrat că aceste substanţe pot reduce semnificativ riscul de apariţie a cataractei şi a degenerescenţei maculare, afecţiuni frecvent întâlnite în special în rândul persoanelor vârstnice. De asemenea, ouăle sunt surse bogate de vitamina A, a cărei carenţă poate duce chiar la orbire.
  • Ouăle sunt importante surse de proteine de calitate (6 grame / ou) şi aminoacizi, care ajută la dezvoltarea ţesuturilor, scăderea în greutate, creşterea masei musculare, reglarea tensiunii arteriale şi întărirea oaselor.
  • Consumul de ouă este frecvent recomandat şi în dietele de slăbire deoarece sunt alimente săţioase, deci care ţin de foame şi ţin la distanţă pofta de dulce. Mai multe studii au demonstrat că un consum regulat de ouă la micul dejun ajută la pierderea kilogramelor în plus.
  • Ouăle sunt bogate în sulf, mineral esenţial pentru absorbţia complexului de vitamine B, utile pentru buna funcţionare a ficatului, dar şi pentru producerea de colagen şi cheratină, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii, unghiilor şi părului, conferind un lus de strălucire.
    Integral pe https://www.csid.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.