Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC Romania) a analizat informatiile de pe etichetele a 33 de conserve de macrou in sos de tomate si a identificat urmatorii aditivi alimentari:
– guma de guar
Se foloseste in industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de ingrosare.
– guma de xantan
E415 este folosit in industria alimentara ca stabilizator si agent de ingrosare.
– acid citric
Acidul citric gasit in alimente nu trebuie confundat cu cel care se regaseste in citrice. Poate fi folosit in alimente ca acidifiant sau ca aroma “naturala”.
– glutamat monosodic
Foarte important de stiut este ca produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm. De asemenea, poate duce la aparitia bolilor degenrative precum Alzheimer si Parkinson.
– fosfat de diamidon hidroxipropilat
Este un agent artificial de ingrosare, gelifiant, agent de incarcare.
– zaharinat de sodiu
Este un indulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decat zaharul.
– adipat de diamidon acetilat
Este aditiv alimentar cu rol de agent de aglomerare, agent de ingrosare, stabilizator, emulgator.
Toxina botulinica se poate dezvolta in orice conserva, asa ca nu uita sa verifici termenul de valabilitate.
In concluzie, sunt indicate conservele in suc propriu sau ulei si mai putin recomandate cele in sos tomat datorita adaosului de aditivi alimentari.
Foto: tpepost.com
Sursa: APC Romania, alegesanatos.ro