Home MediaMedia Alegeri în Turcia: Cine este Kemal Kilicdaroglu, cel care l-ar putea învinge pe Erdogan

Alegeri în Turcia: Cine este Kemal Kilicdaroglu, cel care l-ar putea învinge pe Erdogan

by Ioana Popescu

Analiștii politici consideră că opoziția din Turcia se află în cea mai bună poziție din ultimii 20 de ani, iar liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu are șanse reale să-l bată pe actualul președinte. 

O alianţă formată din şase partide de opoziţie l-a desemnat pe fostul funcţionar public, serios şi uneori combativ, drept candidatul său pentru a-l înfrunta pe Erdogan la alegerile din 14 mai, considerate poate cele mai importante din istoria modernă a ţării, scrie presa internațională.

Sondajele de opinie arată, în general, că Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, are un avantaj şi este chiar posibil să câştige, poate chiar din primul tur, după o campanie incluzivă în care a promis soluţii la criza costului vieţii, principalul factor care a erodat popularitatea preşedintelui în ultimii ani.

Kilicdaroglu a promis o revenire la politicile economice corecte şi la sistemul parlamentar de guvernare. De asemnea, justiția greu încercată în ultima perioadă este o preocupare a contracandidatului lui Erdogan, care promite independenţa sistemului judiciar despre care criticii spun că Erdogan l-a folosit pentru a reprima disidenţa. De asemenea, Kilicdaroglu propune relaţii ceva mai bune cu Occidentul.

Planul de redresare al opoziţiei vizează reducerea inflaţiei, care a atins 85% anul trecut.

Cine este Kilicdaroglu

 Kilicdaroglu a lucrat în ministerul de Finanţe şi apoi a prezidat Instituţia de Asigurări Sociale a Turciei în cea mai mare parte a anilor 1990.

Fost economist, Kilicdaroglu a devenit deputat în 2002, el reprezenta CHP, partidul de centru-stânga înfiinţat chiar de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

El s-a distins ca un luptător împotriva corupţiei din cadrul propriului partid CHP, apărând la televizor pentru a denunţa dosare ce au dus la demisii.

Născut în provincia estică Tunceli, Kilicdaroglu este un Alevi, un grup minoritar care urmează o credinţă ce se inspiră din tradiţiile musulmane şiite, sufite şi populare anatoliene.

Poreclit de presa turcă „Gandhi Kemal” din cauza unei asemănări aparente cu liderul indian, el a captat atenţia publicului în 2017, când a lansat „Marşul pentru justiţie”, întins pe 450 km, de la Ankara la Istanbul, în urma arestării unui deputat CHP.

Sursa- CNN, BBC, Reuters

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.