Home Actualitate Adrian Păunescu. Povestea poetului care a umplut stadioanele

Adrian Păunescu. Povestea poetului care a umplut stadioanele

by Ioana Popescu

Iubit şi contestat de milioane de români. De-a lungul a câtorva decenii, poetul Adrian Păunescu a fost una din cele mai controversate figuri ale culturii române. A umplut stadioanele cu „Cenaclul Flăcară”, a scris zeci de volume de poezii şi a lansat numeroase nume ale muzicii româneşti. A murit pe un pat de spital din Bucureşti, sufocat de grija zilei de mâine şi năpădit de boli.

Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi din Republica Moldova. Păunescu a fost cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra. A fost unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani. De-a lungul vieţii, a publicat peste 1.000.000 de poezii, ceea ce înseamnă un record pentru un poet român.

Între anii 1970-1980, Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înfiinţat în 17 septembrie 1973, şi revistele pe care le-a condus au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România. Mulţi artişti pe care autorităţile comuniste îi puteau considera „subversivi” au fost lansaţi sau promovaţi de Păunescu prin Cenaclul Flacăra.

Ca om politic, Adrian Păunescu a fost întotdeauna un reprezentant al ideologiei social-democrate. Spre deosebire de alte personalităţi ale perioadei comuniste, Păunescu a promovat idei de stânga mai liberale, de inspiraţie occidentală. Relaţia lui Păunescu cu puterea comunistă poate fi considerată ambiguă, acesta manifestându-se nu ca un critic radical al sistemului sau al ideologiei. Critica sa se orientează mai degrabă asupra derapajelor puterii politice şi a neajunsurilor economice.

Relaţia lui Păunescu cu regimul Ceauşescu a fost în general considerată ca ambiguă, mergând de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explică şi varietatea poziţiilor pro şi contra Păunescu de după 1989.

Din 1992 până în 1998 a fost membru în Partidul Socialist al Muncii, partid absorbit ulterior de PSD.

De ziua poetului, 21 iulie 2010, la implinirea varstei de 67 de ani i s-a acordat „Meritul Academic” pentru creaţia literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române.(Realitatea.net)

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.