Renumitul actor Mitică Popescu s-a stins marți, la vârsta de 86 de ani. Fusese internat acum o săptămână la spitalul Elias din Capitală, pentru tratarea mai multor afecțiuni. Situația medicală s-a agravat pe 30 decembrie. Mitică Popescu va rămâne în memoria publicului drept Cocoşilă, rol memorabil în filmul „Moromeţii” de Stere Gulea. El s dat scenei românești interpretări de mare valoare, de la „De ce trag clopotele, Mitică?”, la „Cel mai iubit dintre pământeni”. Puțină lume știe că Mitică Popescu a fost un deținut politic, care a fost încarcerat, anchetat și trimis în colonia de muncă de la Periprava. A fost închis timp de 3 ani.

În televiziune, emisiunea sa „De-ale lui Mitică” a reușit ani la rând să surprindă cu umor societatea românească.
Actor la Teatrul Mic din București cea mai parte a carierei sale, a primit Premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER 2009.
La data de 13 decembrie 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Sunt profund îndurerat de pierderea lui Mitică Popescu – un actor deosebit, un actor cu o gamă largă de interpretare și un actor care își iubea profesia și și-o respecta. Se împuținează lumea celor din teatru care aveau aceste obiceiuri, odată cu dispariția lui„, a declarat, pentru Ora de știri, Victor Rebengiuc.

Îmi pare foarte rău, dar asta e viața, cu toții ne așteptăm să o încheiem la un moment dat, așa că să-l odihnească Dumnezeu„, a spus Victor Rebengiuc.

Mitică Popescu s-a născut pe 2 decembrie 1936, la Bucureşti. Mama lui a vrut ca el să devină preot, dar Mitică Popescu a mers la Facultatea de Teatru şi a devenit actor.

Mulţi ani după aceea, tatăl său l-a tot întrebat când îşi va căuta „o meserie”.

În timp ce era student, pe când se întorcea de un Crăciun de la Institutul de Teatru și Film, a asistat la discuția unor persoane, unele dintre ele necunoscute, despre cum acestea au scris Ambasadei SUA, cu speranța că vor putea pleca din țară. După mai puțin de o lună, cei mai mulți dintre ei au fost arestați. În luna noiembrie a următorului an, a fost chemat și Mitică Popescu să dea declarații despre această întâlnire.

A fost încarcerat, anchetat și trimis în colonia de muncă de la Periprava. A fost închis timp de 3 ani.

A fost, cum sunt eu așa, nu băftos întotdeauna, adică să mi se întâmple ceva bun trebuie să mai treacă niște timp, dar de asta poate o să și mor mai târziu decât trebuia, declara el anul trecut, într-un interviu pentru Muzeul Național al Literaturii Române, relatând experiența încarcerării.

Actor cu farmec aparte, distins cu numeroase premii, a jucat în zeci de piese și filme, interpretând creaţii complexe – dramatice, comice, muzicale.

Mitică Popescu a fost decorat pe 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”. În 2009 a primit distincția UNITER pentru întreaga carieră.

Mitică Popescu a fost căsătorit cu actrița Leopoldina Bălănuță.

„A fost extrem de îndrăgostit de soția lui. (…) Toată viața lui nu și-a scos verigheta de pe mână, indiferent că a jucat la televiziune, că a jucat la teatru, i-a purtat un respect și a avut față de ea niște sentimente extraordinare. Și pot să vă spun că medicii, zilele trecute, au spus că a făcut un atac de inimă frântă, ceea ce înseamnă că imaginea soției lui l-a urmărit până în ultima clipă”, a subliniat realizatorul și scenaristul Cristian Vlad.

Sursa- TVR

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.