Home Actualitate Atenție, șoferi! AMENZILE de circulaţie cresc CONSIDERABIL de la 1 MAI. Iată noile SANCŢIUNI

Atenție, șoferi! AMENZILE de circulaţie cresc CONSIDERABIL de la 1 MAI. Iată noile SANCŢIUNI

by George Avram

Amenzile de circulaţie vor creşte, de la 1 mai 2016, cu 20% după ce  salariul minim pe economie a fost majorat de la 1.050 de lei / lună la 1.250 de lei / lună.

Valoarea punctului de amendă este calculată potrivit legii în funcție de salariul minim, respectiv 10% din acesta, urmând să ajungă la 125 lei, de la 105 lei în prezent. Contravenţiilor prevăzute în Codul Rutier li se stabilesc clase de sancţiuni cărora le corespunde un număr de puncte – amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă.

Clasele de sancţiuni, conform Codului Rutier, sunt următoarele: clasa I – 2 sau 3 puncte – amendă; clasa a II-a – 4 sau 5 puncte – amendă; clasa a III-a, de la 6 la 8 puncte – amendă; clasa a IV-a , de la 9 la 20 puncte – amendă şi clasa a V-a, de la 21 la 100 puncte – amendă (sancțiuni care se aplică numai persoanelor juridice).

De la 1 mai, amenzile vor fi, în funcție de clasă, astfel:

– de la 250 la 375 de lei (clasa I);
– de la 500 la 625 de lei (clasa a II-a);
– de la 750 la 1.000 de lei (clasa a III-a);
– de la 1.125 la 2. 500 de lei (clasa a IV-a);
– de la 2625 la 12.500 de lei (clasa a V-a) – sancțiuni care se aplică numai persoanelor juridice

 

Clasa I: Şoferul care nu poartă centura de siguranţă va fi sancţionat cu o amenă cuprinsă între 250 şi 375 de lei şi 2 sau 3 puncte de penalitate. Aceeaşi sancţiune va fi suportată şi de către conducătorul auto care conduce un autovehicul, în mod nejustificat, cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv. O sancţiune similară va primi şi conducătorul autovehiculului care nu respectă obligaţia de semnalizare a schimbării direcţiei de mers.

Clasa a II-a: Cu 4 sau 5 puncte de amendă şi sume cuprinse între 500 şi 625 de lei vor fi sancţionaţi conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, cei care nu respectă semnificaţa culorii roşii a semaforului sau cei care nu respectă regulile privind depăşirea.

Clasa a III-a: Conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere expirat se va sancţiona cu 6 – 8 puncte de amendă şi sume cuprinse între 750 şi 1.000 de lei.

Mai mult, pe RTV.NET

sursa- ampres.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.