Nu aplicarea de tratamente mai severe, ci un mod de viaţă sănătos, iată reţeta prevenirii diabetului şi reducerii riscurilor cardiovasculare care îl însoţesc.
Concluzia îi aparţine lui Rury Homan, profesor de medicină la Universitatea Oxford din Regatul Unit, potrivit căruia ţinerea greutăţii sub control, alimentaţia cu mai puţine grăsimi şi practicarea regulată a exerciţiilor fizice rămân cea mai buna metodă de prevenire a diabetului la persoanele cu risc mare de îmbolnăvire.
Studiile doctorului Henry Ginsberg, profesor de medicină la Universitatea Columbia (New York), au arătat că diabetul de tip 2 (non insulino-dependent), care afectează 200 de milioane de persoane din lumea întreagă, creşte de două până la patru ori riscul de boli cardiovasculare.
Unul din testele clinice, efectuat pe un grup de 5.500 de diabetici, a relevat însă că alimentarea colesterolului bun (HDL) cu fibrate, în plus faţă de tratamentul normal de reducere a colesterolului rău (LDL) cu statine, nu a dus la diminuarea riscului de infarct sau de atacuri cerebrale.
Nici scăderea tensiunii arteriale sub 140 mm nu a avut vreun efect remarcabil. Ba mai mult, un alt studiu, denumit INVEST (International Verapamil SR-Trandolapril), care a vizat 6.400 de diabetici suferind deja de o boală cardiovasculară, a arătat că o scădere excesivă a tensiunii arteriale sistolice sub 115 mm ar putea creşte mortalitatea!