Home Actualitate De ce Coreea de Nord ajută Rusia cu arme/ Ar putea să trimită și trupe?

De ce Coreea de Nord ajută Rusia cu arme/ Ar putea să trimită și trupe?

by George Avram

Ministrul rus al apărării se află în prezent în Coreea de Nord, fiind de acord să „consolideze cooperarea” în domeniul apărării.

Cele două țări s-au bucurat de relații relativ strânse de zeci de ani, de când Rusia a sprijinit Coreea de Nord în timpul războiului din Coreea – iar SUA au susținut Coreea de Sud.

Și din septembrie anul trecut, au existat informații printre sursele de informații americane că Coreea de Nord ajută Rusia cu muniție. SUA au susținut în martie că Rusia chiar oferă mâncare în schimbul armelor, transmite Sky News.

Dar de ce una dintre cele mai sărace țări din lume ajută la unul dintre cele mai puternice războaie?

Dr, Victor Cha, expert la Centrul pentru Studii Internaționale și strategice, citat de Sky News, spune că Kim se folosește „în mod clar” de războiul Rusiei în Ucraina pentru a se apropia mai mult de regimul criminal de la Kremlin.

„Coreea de Nord devine cel mai îngrijorată în momentul în care există o îmbunătățire a relațiilor SUA-China sau SUA-Rusia. Există o paranoia constantă că se va face un acord între marile puteri și că regimul va fi abandonat de China sau de Rusia”.

Cha mai spune și că există și o motivație economică pentru regimul Kim în încercarea de a se apropia de Rusia. „Nord-coreenii au o preocupare istorică în ce privește ajutoarele pentru datorii din partea Rusiei, una care se regăsește inclusiv în era Elțîn. Fiind vorba de asta, transferul de armament ține de o decizie de business, mai degrabă decât de una strategică”.

Cha a adăugat că va fi dificil pentru Consiliul de Securitate al ONU să oprească orice transfer de armament în condițiile în care Rusia deține puterea de veto ca membru permanent.

Ar putea Coreea de Nord să ajute Rusia cu trupe?

 

Dacă Coreea de Nord s-ar hotărî să se implice direct în Ucraina, n-ar fi prima oară când regimul de la Phenian a trimis trupe sau consilieri militari – deși nu în număr mare – pentru participarea la conflicte externe.

S-a întâmplat în timpul Războiului din Vietnam, dar și în timpul mai multor conflicte din Africa.

Artiom Lukin, profesor asociat de relații internaționale la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat spune, însă, că deși Coreea de Nord este aproape de a-și restabili cvasi-alianța cu Rusia, este „extrem de improbabil” ca trupe nord-coreene să se alăture luptei.

„Riscul ca un număr semnificativ dintre ei să nu se mai întoarcă acasă este mult prea mare”, spune el.

„Asta dincolo de alte probleme mari, precum lipsa de interoperabilitate între armate din cauza barierelor lingvistice și a absenței total a exercițiilor comune”, a adăugat el.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.