Home Actualitate Cel mai pitoresc sat european

Cel mai pitoresc sat european

by Marta Andrei

În sud-estul Poloniei, la aproximativ 100 km distanță de Cracovia, se află una dintre atracţiile turistice de top ale acestei ţări, o localitate de un farmec irezistibil: Zalipie.

Ce anume face ca sătucul să fie atât de căutat de turişti? Faptul că toate, dar absolut toate construcţiile sunt vopsite în cele mai vesele şi încântătoare culori. De la case şi până la fântâani ori coteţele animalelor, totul este decorat cu flori şi motive tradiţionale. Împodobirea locuinţelor, a gardurilor şi a hambarelor din Zalipie a început în urmă cu mai bine de un secol, când o localnică, nemulţumită de aspectul înnegrit de fum al zidurilor, s-a apucat să le văruiască şi picteze. În scurt timp, vecinele i-au luat exemplul şi astfel aşezarea a prins un aer vesel.

În acea perioadă, femeile nu aveau instrumente de vopsit moderne, aşa că îşi făceau singure pensulele din firele de păr smulse din cozile vacilor sau ale altor animale pe care le aveau în bătătură. Iar vopseaua o preparau din frunze amestecate cu grăsimea rămasă de la diverse aluaturi, o tehnică ce oferea desenelor o strălucire aparte.

Obiceiul a fost transmis cu bucurie de la o generaţie la alta şi continuă şi azi. În fiecare an, după sărbătoarea catolică Corpus Christi, care are loc la 60 de zile după Paști și care include o procesiune, deci toată comunitatea participă la ea, fermecătoarele desene sunt repictate şi readuse la viaţă. Cu timpul, modelele aplicate pentru a masca petele de funingine au devenit tot mai elaborate şi s-au extins de la pereţii caselor la garduri, podeţe, găleţi, scaune, cufere, grajduri, coteţele păsărilor, fântâni etc. Și chiar dacă la început numai femeile se ocupau de asta, acum există bărbați pictori care trăiesc din decoratul caselor, obiectelor de ceramică, pielăriei, al oricărui obiect ce le cade în mână.

Dintre toate „artistele” naive ale locului, renumită a rămas Felicja Curylowa (1904 – 1974), care a decorat fiecare suprafaţă disponibilă din locuinţa ei cu trei camere. Rezultatul a fost atât de spectaculos, încât, după moartea ei, frumoasa căsuţă a fost transformată în muzeu. Zalipie nu reprezintă doar un mod perfect de a evada din rutina şi stresul vieţii urbane moderne, ci şi un loc magic în care turiştii se pot bucura pur şi simplu de natură şi de artă. Altfel spus, Zalipie poate fi considerat un tablou uriaş, plin de culoare, de viaţă şi de istorie. Cea mai bună perioadă pentru a vizita acest sat încântător este primăvara, deoarece în acest anotimp, are loc aici – înca din 1948! – un concurs important: Cea mai frumoasă căsuţă pictată („Malowana Chata”). Competiţia s-a născut din nevoia de a remedia stricăciunile provocate localităţii de cel de-Al Doilea Război Mondial.

Merită totodată subliniat faptul că de promovarea sătucului-unicat se preocupă chiar Ministerul de Externe al Poloniei. Are cont de flickr și acolo au fost puse toate imaginile cu locurile frumoase din țara lor.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.