Românii spun despre oamenii care nu se înghesuie să pună osul la treabă că „ăştia vor trăi o mie de ani”. Ei bine, un studiu realizat de doi cercetători germani, dr. Peter Axt şi fiica sa, dr. Michaela Axt-Gadermann, vine să confirme adevărul din spatele zicalei: lenea chiar prelungeşte viaţa!
Cei doi medici au publicat o carte („Bucuria lenii: Cum s-o laşi mai moale şi să trăieşti mai mult”) în care explică pe larg faptul că toţi posedăm o cantitate limitată de „energie vitală”, iar viteza cu care rezerva e consumată determină precis speranţa de viaţă a fiecăruia dintre noi.
Specialiştii germani mai spun că activităţile care sunt mari consumatoare de energie, precum „trasul de fiare” într-o sală de forţă, fac organismul mai susceptibil la îmbolnăvire.
„Un stil de viaţă mai relaxat este important pentru sănătate… Dacă ai un trai stresant şi mai faci şi exerciţii fizice în exces, corpul produce hormoni care determină instalarea hipertensiunii”, cu consecinţe potenţial nefaste, afirmă dr. Axt-Gadermann.
Ea a adăugat că una dintre diferenţele-cheie între oamenii mai leneşi şi cei hiperactivi este că organismele mai active produc mai mulţi „radicali liberi”, molecule instabile de oxigen despre care se crede că ar accelera îmbătrânirea.
Mai mult, „leneveala este, de asemenea, importantă pentru un sistem imunitar sănătos, deoarece celulele specializate în apărarea organismului sunt mai puternice în condiţii de relaxare decât în situaţii de stres”.
Iar în timpul odihnei, şi metabolismul este mai lent, producându-se mai puţini radicali liberi. Atât Axt-Gadermann, cât şi tatăl său au fost alergători de cursă lungă, ceea ce le- apermis să susţină că vorbesc în cunoştinţă de cauză.
Totodată, ei afirmă că lenea este foarte bună şi pentru creier, întrucât stresul duce la producerea unui excedent de cortizol, hormon care vatămă neuronii şi provoacă pierderi de memorie şi senilitate prematură.
Concluziile nemţilor au fost confirmate ulterior şi de cercetările făcute la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Statele Unite. Specialiştii de aici au arătat, potrivit Daily Mail, că lenea e secretul unei vieţi lungi şi un antidot perfect pentru stresul de la locul de muncă.
Ei ne sugerează să lenevim jumătate din timpul liber, iar când avem o pauză, să tragem un pui de somn, în loc să mergem la plimbare ori la sala de sport.
În sprijinul acestei idei, experţii dau ca exemplu măicuţele şi călugării, care trăiesc în linişte, fără a exagera cu efortul fizic. Ei mai spun că persoanele care fac zilnic sau aproape zilnic sport irosesc energia pe care organismul ar putea s-o folosească pentru reînnoirea celulelor sau în lupta contra bolilor.
Până acum, se credea că exerciţiile fizice scad riscul apariţiei unor boli de inimă şi îmbunătăţesc starea fizică, însă oamenii de ştiinţă de la Universităţile Tufts şi Harvard din Boston (SUA) au demonstrat contrariul: curbele de efort din timpul activităţilor fizice pot avea efecte nedorite, inclusiv un stop cardiac, informează Daily Telegraph.
Pericolul este de până la 2,7 ori mai mare atunci când o persoană cu o sănătate generală proastă face exerciţii fizice intense.
„Există dovezi potrivit cărora activitatea fizică, ca şi expunerile excesive la efort intens, precum activitatea sexuală sau stresul psihic, pot acţiona ca detonatoare ale episoadelor cardiace acute”, au scris cercetătorii americani.