Home Actualitate Alexandru Herlea: Lupta noastră pentru unire

Alexandru Herlea: Lupta noastră pentru unire

by Redactia

Ma aflu la Chisinau, cum am fost si anul trecut la Bucuresti, pentru a participa la Congresul Diasporei Unioniste si a afirma atasamentul asociatiei « La Maison Roumaine » din Paris fata de ideea de reunire a teritoriilor romanesti si de eliminare a consecintelor sinistrului pact Hitler – Stalin din 1939. Asociatia noastra sustine si felicita « Platforma unionista – Actiunea 2012 » pentru initiativa organizarii congreselor Diasporei unioniste, pentru perseverenta si tenacitatea cu care militeaza pentru infaptuirea idealului unitatii nationale.

Dupa cum am afirmat la congresul de la Bucuresti, diaspora romaneasca este un creuzet al unitatii nationale ; atunci s-a subliniat ca exista o singura diaspora romaneasca a carei membri provin din Romania, Republica Moldova, din teritoriile locuite de romani in jurul granitelor Romaniei (Bucovina de nord, sudul Basarabiei, valea Timocului, Banatul sarbesc). La Maison Roumaine promoveaza contributia tuturor romanilor la cultura europeana si universala si ii considera pe toti  cei atasati valorilor romanesti si europene ca fiind bineveniti la activitatiile asociatiei.

Cel de al doilea congres al Diasporei unioniste are loc intr-un context in care ideea unirii Romaniei cu Republica Moldova a castigat teren. Diferitele actiuni intreprinse in ultimul an, inceand cu cele initiate de « Platforma unionista – Actiunea 2012 », de « Organizatia Studentilor Basarabeni – OSB » din Bucuresti si de alte numeroase asociatii pro-unioniste au jucat si joaca un rol important. Aniversarea peste doua zile, la 27 martie, a 98 de ani de la unirea din 1918, nu este decat un preludiu al sarbatoririi centenarului ce va avea loc peste doi ani.  Aceste aniversari impulsioneaza si stimuleaza diferitele manifestari unioniste. Cea de a IXa editie a « Festivalului Zilele Basarabiei », organizat la Bucuresti de OSB intre 24 – 28 martie 2016, a debutat, la facultatea de Drept, cu o conferinta dezbatere intitulata : « Generatia Unirii – context istoric, actiuni, rezultate». La Maison Roumaine a participat. O mare manifestatie se va desfasura la Chisinau duminica 27 martie ; o asteptam cu speranta si interes. Ea va incepe cu reuniunea de lansare a « Sfatului Tarii 2 », un for ce se doreste a fi reprezentativ al unionistilor din Republica Moldova (cum scrie in invitatie), organizat de un Grup de Initiativa prezidat de academicianul Nicolae Dabija. Aceasta reuniune ce se va desfasura la Palatul National va fi continuata de manifestari de strada si un mars al unirii pornind din centrul orasului pana la gara feroviara, la monumentul victimelor deportarilor organizate de ocupantul sovietic.

Ce este insa important de subliniat in legatura cu idea unirii (mai exact a re-unirii) este faptul ca unirea apare din ce in ce mai clar ca reprezentand nu numai repararea, inlaturarea injustitiilor, a crimelor pactului Hitler – Stalin, ci si ca un important demers pragmatic. Este calea integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Mult timp s-a considerat ca idea unirii este daunatoare, contrara integrarii R. Moldova in UE. Este tot ce poate fi mai fals, integrarea in UE si unirea cu Romania sunt complementare si se pot sprijini reciproc. Al II-lea Consiliul de Asociere R. Moldova – UE, care s-a desfasurat zilele trecute, a definit o foaie de parcurs a reformelor care sa permita R. Moldova sa evolueze in sensul apropierii ei de standardele UE. Unirea cu Romania ar favoriza transpunerea in viata a acestei foi de parcurs.

Astazi situatia, atat pe plan intern in Romania si Republica Moldova, cat si pe plan international, este mai degraba favorabile unirii. Peste 70% din opinia publica din Romania sustine unirea si in Republica Moldova acest procent a crescut la aproximativ 30% in ciuda intenselor manipulari organizate de catre fortele anti-unioniste. Progresele realizate in Romania, in ultima vreme, in lupta impotriva coruptiei si gravul esec inregistrat de aceasta lupta in Republica Moldova (se poate vorbi de falimentul statului in domeniu) constituie un argument important in favoarea unirii. Integrarea R. Moldova in Romania inseamna implicit progrese in lupta impotriva coruptiei; R. Moldova ar beneficia de experienta din Romania. Luand in considerare situatia de astazi din R. Moldova integrarea ei in UE sau NATO apare ca iluzorie; singura cale care poate permite aceasta revenire a R. Moldova in Europa, in lumea occidentala, careia ii apartine, nu este decat unirea cu Romania. Tensiunea din ce in ce mai accentuata intre lumea occidentala si Rusia lui Putin este si ea favorabila unirii ;  intarirea flancului sud-estic al UE si al NATO este in interesul occidentului si unirea R. Moldova cu Romania ar servi acest scop. Noi unionistii trebuie sa stim sa profitam de aceasta conjunctura si sa militam cu toata energia in scopul eliminarii definitive a consecintelor pactului Hitler – Stalin.

Lupta noastra pentru unire este si trebuie sa fie indisolubil legata de cea pentru promovarea marilor valori de libertate, democratie, justitie, solidaritate, drepturile omului. Numai promovand aceste valori vom putea sa transpunem in viata visul unirii, cel al refacerii unitatii romanesti.

Si acum, inca o scurta remarca. Faceam referinta mai sus la manipularile la care fortele anti-unioniste se preteaza ; ele au radacini adanci, sunt practicate cu profesionalism si beneficiaza de redutabila experienta KGB-ista. Trebuie sa fim foarte circumspecti si vigilenti pentru a evita capcanele intinse! Atentie la infiltrati, atentie la manipulatori!

Asa sa ne ajute Dumnezeu.

Traiasca Romania reunificata.

Alexandru Herlea,  Presedinte al asociatiei « La Maison Roumaine »

Cuvant la cel de al doilea Congres al Diasporei Unioniste

Chisinau 25 – 26 martie 2016

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.