Home Actualitate Ziua internaţională a ţiganilor, o povară

Ziua internaţională a ţiganilor, o povară

by Ioana Popescu

An de an, de Sfânta Maria Mică începe paranghelia în comuna Costeşti. După 1989, această întrunire anuală, celebrată pe 8 septembrie, a prins amploare şi a devenit tradiţională în rândul celei mai numeroase minorităţi din ţară. Într-o singură zi, ţiganii îşi negociază viitorul copiilor, îşi etalează maşinile de lux şi petrec ore în şir mâncând cu bucate alese. Anul acesta, peste 100 de jandarmi din Vâlcea şi Craiova au fost mobilizaţi pentru asigurarea ordinii publice.
Sărbătoarea începe cu o slujbă ţinută la Mănăstirea Bistriţa. După ceremonia religioasă, ţiganii îşi dau întâlnire în poiana din Costeşti, pentru a-şi etala bogăţia şi prostul gust. Maşinile de lux, salbele de aur, inelele, lanţurile din metale preţioase, mesele îmbelşugate şi manelele date la maximum sunt elementele caracteristice acestei întruniri.

Toma Peştereanu: „Pentru mine, Festivalul Romilor este o povară”
De această sărbătoare, care, în mod normal, aduce în atenţia întregii ţări obiceiul întâlnit la Costeşti, primarul Toma Peştereanu nu are deloc cuvinte de laudă. Mai mult decât atât, social-democratul îl considerat un eveniment dezorganizat: „Acest festival al romilor este unul dezorganizat. Noi le oferim un spaţiu care este al primăriei şi condiţii acceptabile, dar sunt permanent nemulţumit de faptul că nu vine un lider al lor care să se ocupe de organizare sau să ia legătura cu noi. Sunt de zece ani în primărie, dar niciodată nu a venit vreun lider să ne anunţe şi pe noi. A trebuit să-l sun eu pe Dorin Cioabă, care era în Spania şi mi-a spus că vin, dar fiecare cum poate şi când vrea. Eu mi-aş fi dorit să vină şi să facă un festival al costumelor, să-şi arate obiceiurile şi să organizeze eventual şi un festival de muzică. Ei nu vin decât să-şi etaleze maşinile, să-şi întindă tarabele, merg la
biserică şi apoi petrec. Nu numai că lasă foarte multă mizerie în urma lor, dar mai şi fură de prin gospodăriile oamenilor. Mie nu îmi place, este un eveniment de prost gust. Pentru mine acest eveniment este o povară. Noi trebuie să stăm cu toate organele abilitate la cheremul lor. Comuna Costeşti mi-aş dori să fie cunoscută din alte puncte de vedere, nu pentru ţigani, care nici măcar nu sunt ai noştri”, a declarat primarul Toma Pestereanu.
Festivalul de la Costeşti a devenit celebru în 2009, când i-a avut oaspeţi pe Traian şi Maria Băsescu. Preşedintele chiar a dansat atunci pe ritmuri ţigăneşti, iar Maria Băsescu a primit cadou de la Bercea Mondial un medalion de aur şi un costum ţigănesc.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.