Home Actualitate Rezultat șoc al unui sondaj despre mobilizarea generală și război. Explicațiile sociologilor

Rezultat șoc al unui sondaj despre mobilizarea generală și război. Explicațiile sociologilor

by Ioana Popescu

Un sondaj online privind mobilizarea generală și participarea la un război are rezultate surprinzătoare. Dezbaterile, în spațiul public, au fost lansate de intervenția președintelui Traian Băsescu, care a sugerat că ar putea fi chemați sub arme rezerviștii plecați la muncă în străinătate. Premierul Victor Ponta a cerut convocarea CSAT, pentru evaluarea situației din Ucraina și a declarat, la Craiova, că ”ne paște un război”. Afirmația venea la o zi după ce Guvernul publicase noul formular medical necesar în caz de mobilizare generală. Chestionarul a fost aplicat openroad.ro, prin site-ul DCNews. Cu toate că se dau asigurări că România nu se află în pericol, aproape jumătate dintre respondenți se așteaptă la un conflict armat care să ne implice, în următorii 5 ani.

Mai puțin de o treime ar fi dispuși să participe pozitiv (cu mândrie sau responsabilitate) la un conflict care ne-ar implica.

Două treimi nu au încredere în capacitatea liderilor politici de a face față unei astfel de situații.

Doar unul din cinci respondenți consideră că acordurile militare a trebui respectate în cazul unui conflict.

Importanța temei schimbă profilul de lider național

Care ar fi explicațiile sociologilor? Ana Bulai, director AB Research, a realizat următoarea evaluare, pentru DCNews:

”Vulnerabilitatea socială internă în caz de criză, descrisă de tabloul anterior, reprezintă o amenințare cel puțin comparabilă cu cea a conflictului din proximitatea externă a granițelor.

Mobilizarea generală și, respectiv, participarea la un conflict armat nu sunt, în termeni legali, subiect al deciziei individuale. Totuși, conflictul ucrainian și discursurile de la cele două Palate, coerente, pe această temă, au poziționat teama de război în topul temerilor populației, pentru prima dată după conflictul din Iugoslavia din 1999.

Importanța temei de război, în spațiul public, este dată și de contextul electoral al acestui an, reconfigurând profilul de lider politic atât pentru alegerile europarlamentare, dar mai ales pentru prezidențiale.

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.