Home Actualitate Etichetarea ţării de origine pentru carnea din alimentele procesate

Etichetarea ţării de origine pentru carnea din alimentele procesate

by Ioana Popescu

Ţara de origine pentru carnea utilizată ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui să fie menţionată pe etichetă, aşa cum se întâmplă deja pentru carnea proaspătă de vită, au spus deputaţii miercuri. Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe această temă în 2013, să facă propuneri legislative în acest sens pentru a recâştiga încrederea consumatorilor după scandalul cărnii de cal şi alte cazuri de fraudă cu alimente.

Rezoluţia a fost aprobată cu 532 de voturi la 136 şi 36 de abţineri. În text se cere Comisiei ca, în conformitate cu raportul său din 2013, să facă propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea menţionării ţării de origine pentru carnea utilizată în alimentele procesate, pentru a crea mai multă transparenţă în lanţul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni şi, astfel, a le recâştiga încrederea.

”După scandalul cărnii de cal, trebuie să recâştigăm încrederea consumatorilor. Cerem Comisiei să propună o legislaţie care să cuprindă obligativitatea menţionării ţării de origine. Acest lucru va contribui la creşterea transparenţei şi la informarea clară şi deplină a consumatorilor”, a spus preşedintele comisiei de mediu, Giovanni La Via (PPE, IT). ”Trebuie să ne asigurăm, totuşi, că acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în acest sector de activitate fiind multe astfel de companii”, a mai spus el.

Deputaţii şi-au exprimat din nou îngrijorarea privind potenţialul impact al fraudei alimentare asupra siguranţei mâncării, încrederii şi sănătăţii consumatorilor, funcţionării lanţului alimentar şi preţurilor produselor de fermă.

Consumatorii să poată alege

Deputaţii au subliniat că Raportul Comisiei Europene (17.12.2013) confirmă că peste 90% dintre respondenţi consideră importantă menţionarea ţării de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influenţează comportamentul consumatorului, spun deputaţii.  Deputaţii au mai subliniat că estimatul impact asupra preţurilor, bazat pe rezultatele unei organizaţii a consumatorilor din Franţa, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei. Ca urmare, ei cer clarificări suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuată împreună cu organizaţiile consumatorilor şi nu ar trebui să întârzie propunerile legislative, au adăugat ei. Variind de la stat membru la stat membru, între 30 şi 50% din carnea din măcelării este procesată şi transformată în ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocată, preparate din carne şi produse din carne.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.