Home Actualitate De ce tace Avocatul Poporului în cazul azilelor groazei

De ce tace Avocatul Poporului în cazul azilelor groazei

by George Avram

Una dintre instituțiile importante de la care opinia publică aștepta să aibă o reacție în cazul azilelor groazei este Avocatul Poporului, mai ales că are atribuții în acest sens, fiind vorba despre o încălcarea flagrantă a drepturilor unor cetățeni. Prin ieșirile sale publice, Renate Weber, șefa instituției, a trecut însă de la a nega că a fost sesizată, la a sublinia că niciun membru al familiei sau aparținător al bătrânilor din cele trei cămine ale groazei nu a sesizat-o, la bâlbe că nu s-a putut autosesiza din motiv că anumite instituții nu au răspuns în termenul legal. Într-o declarație la  Euronews România a afirmat că a primit informații „care s-au dovedit a fi minciuni”.

Tocmai aceste „minciuni”, care au oripilat o lume întreagă, au condus la salvarea bătrânilor din căminele groazei, pe care ar fi trebuit să le viziteze Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului, sesizat de un avertizor de integritate

Doar că un avertizor de integritate ne semnalează că în 09 februarie 2023, adjuncta sa, Ecaterina Mirea, a fost înștiințată telefonic despre cele două investigații jurnalistice publicate de jurnaliștii de la Buletin de București și Centrul de Investigații Media cu privire la căminele groazei. Mai mult, în aceeași zi, la orele 12:11, după primirea celor două anchete jurnalistice prin intermediul aplicației WhatsApp, Ecaterina Mirea, adjunct al Avocatului Poporului, a confirmat primirea și transmiterea acestora către colegi, potrivit documentului pus la dispoziție de avertizorul de integritate.

Avocatul Poporului a reacționat prompt în alte cazuri mai puțin flagrante, tocmai de aceea surprinde atitudinea din acest moment.

Avocatul Poporului, prin Mecanismul Național de Prevenire, poate vizita oricând, orice loc în care persoanele sunt private de libertate

Prin ratificarea Protocolului opțional la Convenția împotriva torturii (OPCAT), adoptat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 18 decembrie 2002, România s-a obligat să înființeze un organism național de vizitare a locurilor de detenție, în scopul prevenirii torturii și a pedepselor ori tratamentelor crude, inumane sau degradante.

Începând cu anul 2014, în cadrul instituției Avocatul Poporului, instituție de rang constituțional, își desfășoară activitatea Mecanismul Național de Prevenire (MNP), care trebuie să monitorizeze, în mod regulat, tratamentul aplicat persoanelor aflate în locuri de detenţie, cu scopul de a evita, printre altele, existența tratamentelor inumane sau degradante și exercitarea fără discriminare a drepturilor şi libertăţilor individuale fundamentale.

Așa cum a declarat pentru DC NEWS Renate Weber, Avocat al Poporului, instaurat cu sprijinul PSD (Viorica Dăncilă) și al ALDE (Călin Popescu Tăriceanu), prin loc de detenție „Adică locuri din care persoanele nu pot pleca prin propria voinţă. Intră aici toate penitenciarele, toate aresturile poliţiei, centrele pentru persoane în vârstă, publice sau private, centre pentru persoane cu dizabilităţi, spitale de psihiatrie, centre de copii, etc. Vorbim de câteva mii de locuri la nivelul ţării.”.

Potrivit articolului 4 pct. 2 din OPCAT, „ privarea de libertate înseamnă orice formă de detenţie sau închisoare ori plasarea unei persoane într-un loc public sau privat de reţinere pe care nu îl poate părăsi după voia sa, prin ordinul oricărei autorităţi judiciare, administrative sau de altă natură.”

Avocatul Poporului, așa cum îl obligă legea privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului, trebuie să acționeze ca Mecanism Național de Prevenire, ca urmare a unei petiții adresate instituției sau autosesizându-se, prin efectuarea de vizite anunțate sau inopinate în locurile de detenție, prin formularea de recomandări conducerilor locurilor vizitate în cazurile în care sunt sesizate neregularităţi, prin formularea de propuneri de modificare şi completare a legislaţiei în domeniul prevenirii torturii sau observații privind iniţiativele legislative existente în domeniu, prin organizarea de campanii de informare, de educare şi instruire în scopul prevenirii torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane sau degradante.

Așadar, Avocatul Poporului, prin Mecanismul Național de Prevenire, poate vizita oricând, orice loc în care persoanele sunt private de libertate, având acces la, printre altele, toate informaţiile ce privesc tratamentul aplicat persoanelor private de libertate, precum şi condiţiile de detenţie.

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.