Home Actualitate Autorităţile judeţene riscă să îngroape definitiv judeţul Vâlcea

Autorităţile judeţene riscă să îngroape definitiv judeţul Vâlcea

by Ioana Popescu

Lipsa de solidaritate a autorităţilor judeţene riscă să îngroape definitiv judeţul Vâlcea, în cazul în care două mari societăţi vâlcene, respectiv Sucursala Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea şi SC Ciech Soda România SA (fosta Uzinele Sodice Govora) nu va mai putea folosi materia primă exploatată în prezent pe teritoriul comunei Costeşti, în apropiere de Parcul Naţional Buila Vânturariţa. După schimbarea legislaţiei de mediu, Ministerul Mediului nu a mai sprijinit economia vâlceană, în sensul emiterii unei Hotărâri de Guvern care urma să ducă la modificarea limitelor parcului, sau, mai degrabă, să corecteze aceste limite, pentru a scoate în afara ariei naturale protejate o suprafaţă de 29 de hectare, necesară pentru a se putea continua activitatea minieră.
Vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat, a avut recent o întâlnire informală cu reprezentanţii SC Ciech Soda România SA pe această temă, dar şi cu cei ai Sucursalei Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea şi SC Oltchim SA. Întâlnirea a avut drept scop analiza situaţiei de suprapunere a limitelor Parcului Naţional Buila Vânturariţa cu perimetrul minier al Societăţii Naţionale a Sării SA, pe zona de dezvoltare a Carierei Bistriţa Costeşti, apărută dintr-o eroare a Ministerului Mediului. Suprafaţa de suprapunere nu este pe zona actuală de exploatare, ci pe zona de dezvoltare a treptelor superioare ale carierei, care urmau să asigure menţinerea capacităţii de producţie pe termen mediu şi lung. În cadrul legislativ actual, rezolvarea acestei probleme se poate realiza prin iniţierea unei Hotărâri de Guvern, prin care urmează să fie modificată limita Parcului Buila
Vânturariţa, pentru a scoate în afara ariei naturale protejate suprafaţa de 29 de hectare, necesară pentru a se putea continua activitatea minieră. Printr-o eroare, s-a ajuns în situaţia ca 16 hectare din perimetrul minier să se regăsească şi în aria protejată
Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional şi-a dat, în final, acordul ca cele 16 hectare suprapuse să fie incluse în zona de dezvoltare durabilă a parcului, însă a respins din nou ideea renunţării şi la cele 13 hectare, necesare amenajării drumurilor pentru transportul calcarului către platforma chimică de la Râmnicu Vâlcea. Această măsură este, însă, imperativ necesară, deoarece, în cazul în care exploatarea s-ar realiza în continuare numai în zona nesuprapusă cu aria protejată, resursele de calcar ar mai fi asigurate numai timp de maxim 14 ani. De continuarea exploatării calcarului de la Bistriţa depind, de fapt, cei mai mari agenţi economici din judeţul Vâlcea, respectiv Oltchim şi Ciech Soda, ba chiar şi SC CET Govora SA, prin efectul dominoului. În cazul închiderii exploatării, judeţul Vâlcea ar fi definitiv compromis economic, iar în zona Horezu s-ar putea transforma într-o adevărată bombă economică.
Situaţia nu pare, totuşi, să-i preocupe prea mult pe reprezentanţii locali ai Guvernului, astfel că, până acum, în afară de Aurel Vlădoiu, care a întreprins în urmă cu mai mulţi ani demersuri pentru rezolvarea situaţiei, acum nici un politician local nu dă atenţie problemei, toţi fiind mult mai ocupaţi cu micile lupte interne din partidele pe care le reprezintă.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.