Home Actualitate ANALIZA EXPRES MAGAZIN | Dan Diaconescu über alles: Strategia OTV de a „capusa” simultan Stanga si Dreapta

ANALIZA EXPRES MAGAZIN | Dan Diaconescu über alles: Strategia OTV de a „capusa” simultan Stanga si Dreapta

by Ioana Popescu

Partidul fondat de Dan Diaconescu a cunoscut o evolutie absolut spectaculoasa, unica in istoria postdecembrista a Romaniei prin ascensiunea si, respectiv, decaderea formatiunii. Dupa succesul neasteptat inregistrat in decembrie 2012, PPDD a inceput, treptat, sa se dizolve, alimentand cu parlamentari grupurile celorlalte formatiuni politice. Fie ca ne referim la PSD, PC, UNPR sau chiar PNL, toate partidele aflate in legislativ au beneficiat de parlamentarii-fantoma alesi pe listele PPDD.

Dipa dizolvarea de facto a formatiunii si salvarea individuala a unor lideri ai partidului lui Dan Diaconescu (secretarii de stat Simona Man si Liviu Neagu sunt doar doua cazuri relevante ale colaborarii PPDD-PSD), oamenii OTV sunt pe punctul de a fonda doua noi partide: unul de dreapta, cu puternice accente nationaliste, si unul de stanga, adversar declarat al PSD-ului condus de Ponta.

In timp ce fostul ziarist Radu Popa, unul dintre apropiatii lui Dan Diaconescu, a parasit PPDD inca de la preluarea mandatului pentru a se infiltra cat mai adanc in randurile social-democratilor, marele sau succes fiind numirea in functia de consilier politic al premierului, un alt intim de-al patronului OTV, avocatul Daniel Fenechiu a rezistat cu stoicism in grupul greu incercat al deputatilor Partidului Poporului. Pana acum.

Pentru ca in timp ce fostul consilier al lui Ponta isi anunta intentia de a contribui la formatiunea pe care gruparea Geoana-Vanghelie incearca sa o infiinteze rupand o aripa din PSD, Fenechiu trambiteaza o noua constructie politica, pe cealalta parte a esicherului politic.

Decizia desprinderii lui Radu Popa de langa binefacatorul sau, premierul Ponta, nu ar trebui sa-i surprinda pe cei familiarizati cu strategiile lui Dan Diaconescu. Dupa ce si-a construit intreaga campanie electorala atacand ciocoii penali ai fostelor guvernari, votantii au fost socati sa descopere ca lista parlamentarilor PPDD cuprindea nume grele, certate cu legea, din PDL sau PSD.

Astfel, schimbarea macazului – sau chiar jocul la doua capete – reprezinta apanajul oamenilor OTV care, chiar daca au abandonat partidul fondat de Diaconescu, continua strategia brevetata de acesta.

Stanga PPDD

Daca la inceputurile proiectului PPDD, surse politice au vehiculat zvonul unui sprijin ascuns din partea primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, pentru partidul-televiziune, trecerea anilor pare sa confirme o anumita legatura intre edil si jurnalist. Fostul consilier politic al premierului Victor Ponta, deputatul Radu Popa, a fost primul apropiat al premierului care s-a raliat gruparii Geoana-Vanghelie. Pentru un simpatizant absolut al liderului PSD, care nu de putine ori l-a ales ca tinta a ironiilor pe fostul prezidentiabil Geoana, decizia trecerii la noul partid poate parea greu de inteles. Nu si daca Marian Vanghelie a jucat un rol important, asa cum presa a speculat, in constructia PPDD. Pentru ca o astfel teorie ofera noi perspective: oamenii PPDD nu au dezertat – nu toti, cel putin – ci au fost implantati in toate partidele politice relevante. Pentru ca, la momentul oportun, miscarile lor politice sa poata conta.

Dreapta PPDD

Daca senatorul PPDD Steliana Miron a fost primita cu multa lejeritate in PNL, la doar cateva zile dupa ce declarase ca „ramane sa stinga lumina” in partidul lui Diaconescu, iar senatorul Tudor Barbu s-a stabilit tot in randurile liberalilor dupa un scurt sejur conservator, avocatul patronului OTV s-a multumit sa cocheteze cu dreapta, fara sa faca pasul decisiv. Aflam acum, la inceputul noului an, de ce deputatul Daniel Fenechiu – eminenta cenusie a PPDD – a facut nota discordanta fata restul colegilor, alegand sa nu migreze: pentru a-si infiinta propria formatiune de dreapta, anuntatul Partid National Democrat.

Aparent, demersul deputatului Fenechiu pare o actiune de imagine, menita sa-l relanseze pe avocatul lui Dan Diaconescu in cursa negocierilor. Discutiile cu noul PNL, marele PNL, sunt mult mai dificile, in conditiile in care pentru aceleasi functii se lupta doua echipe distincte, cea a national liberalilor si, respectiv, a democrat liberalilor. Astfel, pentru un parlamentar venit din exterior, competitia se poate dovedi mult mai dura, cu atat mai mult cu cat nu poate tranzactiona decat propriul vot. Pentru liderul unei grupari, inregistrate sau nu ca partid politic, oferta PNL s-ar putea dovedi mult mai generoasa.

Cu toate acestea, exista sansele ca deputatul Fenechiu chiar sa infiinteze un nou partid. Insa daca formatia de jurist si experienta PPDD l-ar ajuta sa depaseasca toate piedicile din justitie, ramane deschisa discutia depre finantarea partidului. Cum testul financiar e adevarata incercare a oricarui nou partid, e greu de crezut ca Daniel Fenechiu ar putea pune bazele unei noi formatiuni fara un consistent sprijin venit din partea potentilor zilei. Iar daca acest sprijin va exista cu adevarat, atunci si viitorul Partid National Democrat va fi parte a unui plan mai amplu.

Un plan prin care „necunoscutii OTV” ajung in toate zonele relevante ale politicii romanesti: in Guvern, in cel mai important partid de stanga, in cel mai important partid de dreapta si in conducerea noilor partide, de stanga si de dreapta.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.