Home Actualitate Regia de Drumuri nu îşi poate plăti furnizorii: se anunţă noi disponibilizări

Regia de Drumuri nu îşi poate plăti furnizorii: se anunţă noi disponibilizări

by Ioana Popescu

Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea nu este stabilizată financiar, deşi, în ultimele luni, sute de salariaţi de acolo au fost deja disponibilizaţi. De fapt, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea nu se aşteaptă să se vadă efectul reducerii de personal decât de anul viitor, iar salariaţii rămaşi în instituţia subordonată CJ nu îşi primesc nici acum salariile la timp, ci cu o lună întârziere. Directorul RAJDP, Nicolae Vălimăreanu propune, însă, noi disponibilizări, de această dată din rândul personalului TESA.

Romulus Bulacu: „Regia are mari probleme în a-şi achita datoriile”

La finalul şedinţei de Consiliu Judeţean de vineri, 31 iulie 2015, Romulus Bulacu, vicepreşedintele liberal al  instituţiei a ţinut să-i informeze pe scurt pe consilierii judeţeni în legătură cu situaţia creată la Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea, în condiţiile în care, în plenul şedinţei se iscase o dispută în legătură cu indemnizaţiile pe care urmează să le încaseze viitorii membri ai Consiliului de Administraţie al instituţiei. Deşi regia funcţionează în pierdere de câţiva ani, liberalii, care doresc să îşi numească membri în consiliul de administraţie ar fi dorit să îşi stabilească singuri indemnizaţiile, în sensul de a lua mai mulţi bani decât suma prevăzută de lege, adică 1% din salariul directorului general.
Romulus Bulacu, cel care s-a angajat acum câtva timp să facă o analiză atentă a situaţiei în care se află societatea subordonată Consiliului Judeţean afirmă că, deşi au fost disponibilizate până acum câteva sute de persoane, rezultatele acestor disponibilizări nu se vor vedea decât, cel mai devreme, anul viitor. La rândul său, directorul RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu a afirmat că se doreşte punerea în aplicare a unor noi disponibilizări, de această dată din rândul personalului TESA.  „Vă promisesem din şedinţa trecută, referitor la activitatea RAJDP, să vă spun care sunt realizările în primele 6 luni ale anului 2015, comparativ cu anul trecut. Dacă, la 30 iunie 2014, se înregistra o pierdere de 23,49 miliarde de lei, la data de 30 iunie 2015 avem un profit de 2,68 miliarde de lei. Cu toate acestea, regia are mari probleme în a-şi achita datoriile din anii 2013 şi 2014, şi mai avem multe lucruri de făcut
aici. Datorită restructurării, binefacerile economice ale acestor reduceri de personal nu vor putea să apară decât de la 1 ianuarie 2016, cel mai devreme, pentru că trebuie plătite salariile compensatorii, dar suntem pe drumul cel bun. Raportul amănunţit cu privire la situaţia regiei va fi prezentat într-o şedinţă ulterioară, când va avea şi conducerea RAJDP unul foarte bine întocmit”, a declarat Romulus Bulacu, care a recunoscut faptul că, în ciuda restructurărilor, există în continuare probleme cu salariile angajaţilor rămaşi.  Acesta a mai precizat că Regia a fost preluată de actuala conducere a Consiliului Judeţean într-o situaţie dezastruoasă şi că nu sunt întârzieri mai mari de o lună la plata salariilor, în acest moment.

Constantin Pîrvu: „De ce nu vă luaţi şi dumneavoastră salariul după o lună?”

Consilierul judeţean PSD Constantin Pîrvu, care reprezintă şi majoritatea salariaţilor regiei, înscrişi la CNSLR Frăţia a precizat că nu este de acord cu sacrificarea salariaţilor în continuare, în condiţiile în care actuala conducere a instituţiei nu poate redresa financiar RAJDP. „Din multiplele discuţii pe care le-am avut referitor la această restructurare de la Regia de Drumuri, prima condiţie a fost să dăm salariile oamenilor rămaşi la timp şi întregi. Observ că există un profit, dar salariile tot nu se dau întregi. Solicit, domnule preşedinte, să vă aplecaţi şi asupra acestor probleme, să faceţi efortul firesc ca, după restructurarea masivă, să dom salariile la timp şi întregi. În legătură cu salariile compensatorii, mă îndoiesc că acestea vor fi date la timp. Singurul lucru bun pe care l-aţi făcut în ultimele luni a fost că aţi numit-o pe doamna Handolescu în Consiliul de Administraţie. Este o
femeie energică, şi veţi vedea că lucrurile au şansa de a se îndrepta, acolo. Reprezentanţii sindicatelor au fost de acord, cu mare greutate, să daţă afară o treime dintre angajaţi, dar aş vrea să văd că şi dumneavoastră vă luaţi salariul cu o lună întârziere, abia atunci nu aş mai avea motiv să spun ceva. Prioritatea numărul unu sunt salariile celor care muncesc, aşa mici, cum sunt, nu să cumpăraţi fiare, iar, dacă vreţi să arătaţi că sunteţi performanţi, atunci este bine să daţi şi tichete de masă”, a menţionat consilierul judeţean social-democrat, care a sugerat, în plus, ca indemnizaţia membrilor Consiliului de Administraţie să fie cea legală, adică 1% din salariul directorului general, mai ales în condiţiile în care regia este într-o situaţie dificilă. Vicepreşedintele Bulacu a dat, însă, vina pe „greaua moştenire” pe care a lăsat-o fosta conducere a Consiliului Judeţean în
privinţa regiei: „Am menţionat faptul că regia are mari probleme în achitarea datoriilor. Am preluat regia într-o situaţie dezastruoasă. Dumneavoastră ne acuzaţi pe noi că nu facem tot ce este omeneşte posibil ca regia să prindă viaţă, dar trebuie să contribuim cu toţii. Este o societate economică şi toţi trebuie să participăm la aceste eforturi. Sigur, este foarte frumos să vină unii şi să spună: acum daţi salariile la oameni. Şi eu aş vrea foarte mult acest lucru, şi conducerea Regiei de Drumuri ar vrea asta. Nu este de dorit să dăm salariile cu întârziere la oameni, şi noi vrem să le dăm la timp. Încercăm toate posibilităţile să rezolvăm această situaţie, am stat şi eu de vorbă cu o parte dintre salariaţi”, a mai afirmat Bulacu.

Dumitru Persu: „Sperăm să dotăm regia cu utilaje noi”

Vicepreşedintele social-democrat al Consiliului Judeţean, Dumitru Persu a pus accentul pe dotarea regiei, în aşa fel încât să poată fi performantă, în privinţa licitaţiilor la care participă: „Consiliul Judeţean a plătit toate facturile către regie, şi sperăm să reuşim să dotăm regia cu utilaje noi”. Acesta a fost completat de consilierul Alexandru Oproaica: „Eu am atras atenţia de acum trei ani că, dacă nu se va face o dotare corespunzătoare, regia nu are nici un viitor”. Consileirul Aurel Simion a afirmat şi el că salariile angajaţilor de la regie nu se dau întregi de 5 sau 6 ani, dar că instituţia nu are prea multe şanse de a rezista pe piaţa concurenţială, fără o dotare adecvată.

Se anunţă noi restructurări

Directorul general al RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu i-a surprins pe toţi cei prezenţi, afirmând că se anunţă noi restructurări la instituţia subordonată Consiliului Judeţean: „Propun o întâlnire specială pentru a vă prezenta situaţia adevărată a regiei. Indiferent cine va veni la conducere, nu se poate schimba situaţia peste noapte. Noi mergem pe ideea de a salva această unitate, dar vom mai propune o restructurare, de această dată la personalul TESA”, a anunţat Vălimăreanu, spre indignarea vicepreşedintelui Persu, care a afirmat că se aştepta, mai degrabă, ca directorul RAJDP să le mulţumească celor din Consiliul Judeţean pentru că au făcut efortul de a achita toate datoriile pe care le aveau către instituţia subordonată.

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.