Home Actualitate Presa felicitată. Și încurajată. Deși e în criză!

Presa felicitată. Și încurajată. Deși e în criză!

by Sorin Rosca Stanescu
Un gest frumos. Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA in Romania, a gasit de cuviinta, de ziua presei, sa-i felicite pe jurnalisti. Si sa-i incurajeze. Indemnandu-i sa scrie mai multe anchete. Anchete bine documentate. Cu alte cuvinte, sa-si indeplineasca cat mai puternic menirea de caine de paza al societatii. Pe buna dreptate. Doar ca reprezentantul Statelor Unite pe pamant romanesc a omis sa adauge ceva esential. Si in primul rand sa observe. Si anume, ca presa a ajuns in imposibilitatea de a-si mai indeplini menirea.

Si asta se intampla intr-un stat al Uniunii Europene. Si intr-un stat NATO. Intr-un stat care este un aliat privilegiat si strategic al Washingtonului. Cum se explica aceasta omisiune? Ce asteptau, de fapt, jurnalistii si nu au primit, din punctul de vedere al mesajului reprezentantului american?

Ceea ce izbeste, ca imagine, in privinta presei din Romania este nivelul ei de pauperizare. S-a ajuns foarte jos. Redactiile sunt extrem de sarace. Indiferent daca vorbim de presa scria, audiovizuala sau electronica. Abia isi duc zilele. Si, in aceste conditii, jurnalistii sunt extrem de prost platiti. Unii nu sunt deloc platiti. Asa se si explica de ce multi dintre cei mai talentati ziaristi au parasit, de fapt, campul presei. Cei specializati in economie si finante lucreaza in banci. O buna parte dintre ziaristii sportivi si-au gasit alte locuri de munca, in special in cluburi. Una dintre cele mai dramatice situatii vizeaza exact domeniul care il preocupa  pe domnul Dean Thompson. Si anume, presa de investigatie. Si iata doua intrebari pe care Dean Thompson nu si le-a pus si ar fi trebuit sa si le puna: Cum sa promoveze redactiile anchete de curaj, in conditiile in care ele abia isi tin zilele, iar consecinta unor asemenea anchete poate fi devastatoare, avand un efect de bumerang in ceea ce priveste publicitatea?; Cum sa se documenteze temeinic un ziarist care face o acheta de investigatie, in conditiile in care, ca urmare a precaritatii financiare, de cele mai multe ori, nu i se acorda timpul necesar si mijloacele necesare pentru investigatii?

Ma asteptam ca Dean Thompson, pe langa incurajari si felicitari, sa isi exprime si anumite ingrijorari. Carora sa le adauge indemnul, catre reprezentantii puterii, de a lasa presa cat mai libera. De a nu-i mai admonesta pe jurnalisti, de a nu mai exercita asupra lor presiuni, in sensul restrictionarii libertatilor. Ma mai asteptam, de asemenea, sa aud un indemn, fie el cat de mic, catre multinationale si catre societatile cu capital american, de a face mai multa publicitate pentru produsele lor in presa independenta. De a nu astepta si in continuare o promovare aproape gratuita. Ma asteptam la un indemn adresat institutiilor statului de a–i proteja pe jurnalisti, de a proteja redactiile care se manifesta independent si de a descuraja tentativele de subordonare ale presei. In aceste conditii, mesajul ar fi fost complet.

Sursa- corectnews.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.