Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că în CSAT s-a convenit elaborarea unui plan de acțiune privind sistemul sanitar.

„Am discutat și convenit un plan de acțiune, concretizat printr-o hotărâre a Consiliului, care stabilește în câteva puncte măsuri referitoare la norme, proceduri, control și laboratoare”, a declarat Iohannis, după ședința CSAT.

„S-a convenit ca un asemenea pachet de norme să fie elaborat la nivel de guvern până la sfârșitul lunii iulie”, a arătat Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că, în acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experți — medici, biologi, chimiști, specialiști în siguranța alimentară și alte categorii de specialiști — care să lucreze la acest pachet de norme.

El a explicat că aceste norme privesc modul în care se pun pe piață produsele biocide, dar și curățenia, dezinfecția și sterilizarea în spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice și dezinfectante chimice, activitatea de control și inspecție sanitară de stat, precum și întărirea capacității de control a Ministerului Sănătății.

Iohannis a indicat că va trebui reglementat și modul de coordonare a activității între domeniile sănătății umane, veterinare, alimentației publice și creșterii animalelor, pentru stabilirea unor măsuri în vederea utilizării eficiente a antibioticelor.

„Guvernul României va urmări implementarea tuturor obiectivelor stabilite în Planul strategic de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse măsuri privind prevenția, reducerea incidenței, monitorizarea și creșterea capacității de diagnostic a infecțiilor intraspitalicești”, a subliniat șeful statului.

El a subliniat că, în ceea ce privește procedurile și controlul în CSAT, s-a convenit crearea unui mecanism de raportare, informare și control, arătând că este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci și de un control mult mai riguros.

sursa- agerpres.ro

 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.