Home Actualitate Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: românii mai bolnavi, mai săraci şi mai pesimişti

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii: românii mai bolnavi, mai săraci şi mai pesimişti

by Ioana Popescu

Cercetarea Calitatea vieţii 2010, efectuată de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române, relevă o tendinţă generalizată de degradare a condiţiilor de viaţă ale românilor. Studiul arată faptul că nivelul optimismului înregistrează cele mai scăzute valori din 1990 şi până în prezent iar temerile populaţiei au crescut, mai ales teama de creştere a preţurilor. De asemenea, proporţia persoanelor nemulţumite şi foarte nemulţumite faţă de viaţa politică din ţară este în anul 2010 de 87%.

Marea majoritate (72%) a populaţiei apreciază că, în prezent, condiţiile de viaţă sunt mai proaste şi mult mai proaste comparativ cu anul trecut. Datele arată o creştere dramatică a proporţiei de populaţie care resimte înrăutăţirea condiţiilor de viaţă.

S-a produs astfel o revenire a evaluărilor la nivelul celor înregistrate în 1999, un alt an de declin al valorilor calităţii vieţii.

Aproximativ un sfert din populaţie îşi evaluează starea de sănătate ca fiind proastă şi foarte proastă. Aprecierea stării de sănătate s-a deteriorat în timp faţă de primii ani ’90, intrând într-o perioadă de relativă stabilitate cu variaţii minore până în prezent.

În 2010 se înregistrează cel mai înalt nivel al nemulţumirii faţă de viaţa politică din 1990 până în prezent. Proporţia persoanelor nemulţumite şi foarte nemulţumite faţă de viaţa politică din ţară este în anul 2010 de 87%.

Ca tendinţă, creşterea proporţiei de nemulţumiţilor faţă de viaţa politică este asemănătoare cu cea înregistrată în perioada1996-1999.

În 2010 se înregistrează şi cel mai scăzut nivel al optimismului din 1990 până în prezent. Majoritatea populaţiei se declară pesimistă în 2010, 53% dintre respondenţi considerând că peste un an condiţiile de viaţă vor fi mai proaste sau mult mai proaste faţă de prezent.

Ca tendinţă, prăbuşiri asemănătoare ale optimismului s-au mai produs în perioada 1996-1999, însă nivelurile joase înregistrate în prezent nu au mai fost niciodată atinse

Foto-ghimpele.ro

You may also like

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai recente

Actualitate

Economie

Stiinta

@2023 – Expres Magazin. Toate drepturile, rezervate.