Guvernul a aprobat miercuri Codul insolvenței, care trebuie publicat în Monitorul Ofcial.

Potrivit acestuia, insolvenţa va fi similară, de acum înainte, cu falimentul. Cel puţin pentru instituţiile media. Vizată este, în prima fază, Realitatea TV.  Primul ministru, Victor Ponta, îi spunea ieri reporterului Realitatea TV să-i plătească taxele și impozitele.

Probabil Victor Ponta nu știe însă că și Realitatea TV are de încasat bani  de la Coresi- 5 milioane de euro, ministerul Turismului- 5 milioane de euro, RAPPS- 2 milioane de euro.

Proiectului aprobat în şedinţă de guvern i-a fost adăugat un articol, așa cum se poate vedea în facsimilul atașat articolului, prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat.

Mai exact, a fost indrodus un articol care apare subliniat cu roşu şi care face referire la instituţiile mass-media aflate în insolvenţă. Articolul ar putea lăsa multe radiouri şi televiziuni fără licenţă, adică le-ar obliga să-şi suspende activitatea.

„În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului nr.504/2002, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizională, în sensul Legii audiovizualului nr.504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”, se spune în respectivul articol.

Articolul introdus în noul Codul al Insolvenţei încalcă întâi de toate principiul de bază al unei asemenea legi: salvarea societăţii cu probleme, a locurilor de muncă şi a banilor, potrivit realitatea.net.  Bani pe care îi au de recuperat creditorii.

Ridicarea licenţei pe care o companie o deţine înseamnă automat încetarea activităţii şi în loc de protecţie ea va beneficia, cu ghilimelele de rigoare, de un faliment glorios. Codul Insolvenţei, în varianta impusă prin ordonanţă de guvern, devine astfel un instrument de opresiune la adresa mass-media, mai ales în actualele condiţii de criză, susține realitatea.net.

Şocant este că acest act normativ este asumat de Ministerul Justiţiei, instituţia care s-a ocupat de acest proiect.

Nu în ultimul rând, la articolul 348 alineatul 2 se induce şi caracterul retroactiv al acestei legi: „Prezenta lege se aplică şi procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepţia dispoziţiilor art. 183-203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia”.

După cum se vede și din facsimilul atașat articolului, modificarea a fost făcută de mână, probabil în timpul ședinței de guvern.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.