Poate escalada conflictul sirian până acolo încât să se transforme într-o confruntare la nivel global?  Scenariul catastrofic aparține revistei Le Nouvel Observateur.

”Istoria va reține, poate, că, Doamne-ferește, al treilea conflict mondial a debutat, la foc mic, miercuri, 30 septembrie 2015.

În 1914, totul a început cu asasinatul de la Sarajevo al arhiducelui Austriei. Dar în epocă, evident, nimeni nu și-ar fi imaginat că acest atentat, petrecut totuși departe de marile capitale, avea să conducă la carnagiul marelui Război.

Ceea ce a făcut posbilă căderea lumii în abis a fost jocul alianțelor și iresponsabilitatea somnambulilor care guvernau atunci marile puteri.Presa din Rusia avertizează asupra unei posibile extinderi a conflictului. 

François Hollande va discuta azi despre situaţia din Siria cu Vladimir Putin la Paris, înaintea unui summit menit să relanseze procesul de pace în Ucraina. Discutiile au loc in contextul in care Casa Albă a denunţat atacuri aeriene „oarbe” asupra opoziţiei siriene din partea Kremlinului.

Rusia, care propune o cooperare în lupta împotriva grupării Statul Islamic şi Franţa au poziţii divergente cu privire la soarta preşedintelui sirian. Bashar al-Assad este susţinut de către Moscova, însă Parisul vrea să-l vadă plecat de la putere cât mai rapid, acuzându-l că este principalul vinovat de haosul din Siria. Întâlnirea urmează să aibă loc în contextul în care Parisul consideră, la fel ca alte capitale, că primele atacuri aeriene ruseşti în Siria nu au vizat gruparea Statul Islamic.

După întânirea cu preşedintele francez François Hollande, Vladimir Putin urmează să discute, la Palatul Elysée, şi cu cancelarul german Angela Merkel. Publicația electronica Gazeta.ru, una dintre puținele voci critice în peisajul media din Rusia, atrage la rândul ei atenția asupra pericolului extinderii conflictului sirian.

Sursa- RFI
 

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.